Més de 1.200 efectius treballaran contra el foc en les muntanyes de la Comunitat

76
operatiu incendis
PUBLICITAT
La campanya ‘Stop al foc’ romandrà activa fins al pròxim 15 d’octubre

La Conselleria de Justícia i Interior, a través de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), reforça el dispositiu extraordinari de prevenció i extinció d’incendis forestals durant els mesos d’estiu, que estarà integrat per més de 1.200 efectius preparats per a la intervenció directa en les muntanyes valencianes.

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha presidit en el Centre de Coordinació d’Emergències de L’Eliana, la reunió de coordinació del Pla de Vigilància dissuasiva i mesures especials estiu 2024 a través del qual totes les agències que participen en tasques de prevenció i extinció exposen les accions a adoptar i els efectius amb què compten per a fer front qualsevol foc que es declari en els espais naturals valencians.

Una de les novetats és la incorporació el passat cinc de juny del nou Helicòpter H901de prevenció d’incendis amb base en Viver, però zona d’actuació en tot el territori valencià. Realitza labors de vigilància i dissuasives per a evitar que qualsevol acció indeguda pugui convertir-se en un possible foc forestal.

L’helicòpter treballa en coordinació amb els vols de vigilància que l’AVSRE realitza els dies de risc d’incendi forestal. També podrà actuar com mig aeri de coordinació en labors d’extinció d’incendis. Aquest helicòpter s’afegeix a la resta de recursos que participen en la prevenció i també a la resta de mitjans d’extinció, entre els quals es troben altres 19 mitjans aeris de la Generalitat Valenciana: 9 avions i 10 helicòpters.

D’altra banda, també s’ha posat en valor en el transcurs de la reunió que enguany les unitats de reforç dels Bombers Forestals de la Generalitat es van incorporar el passat 1 d’abril. Addicionalment, s’ha destacat també la millora del nivell d’eficàcia operativa del servei, que s’ha vist incrementat en els últims mesos amb l’activació de 90 contractacions.

D’aquesta manera, des de l’1 d’abril romanen actives les 56 unitats de bombers forestals amb les 45 autobombes. Cada unitat està formada per dos grups de cinc components i cadascun d’aquests grups treballa en dies alterns en torns de deu hores.

Reforç de torns de vigilància

El dispositiu previst també estarà format pel personal tècnic d’emergències i pel Servei de Prevenció d’Incendis entre personal tècnic forestal, agents mediambientals, personal en els observatoris fixos, unitats de prevenció, a més de les centrals de prevenció d’incendis i un equip de suport.

A aquest dispositiu se sumen els efectius dels consorcis provincials de bombers i els bombers municipals de les capitals de província, a més de la Unitat Adscrita a la Comunitat Valenciana del Cos Nacional de Policia i resta de forces i cossos de seguretat de l’Estat, que mantindran les dotacions als parcs i, en el cas que la previsió meteorològica siga favorable a la propagació d’incendis forestals, es reforçaran els torns de vigilància.

La consellera, Elisa Núñez, ha apel·lat a “la responsabilitat i la prevenció com a mesures essencials donada la situació de sequedat dels espais naturals i la persistent escassetat d’aigua que venim patint des de fa mesos”, i ha afegit que “aquest estiu es presenta complicat, però tenim un dispositiu de prevenció i extinció d’incendis potent i preparat per a qualsevol situació que es presente, ja que l’anticipació és fonamental”.

En aquest sentit, des del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Conselleria de Justícia i Interior s’ha exposat la importància de la campanya ‘Stop al foc’, que romandrà activa fins al pròxim 15 d’octubre, perquè els ciutadans se sumen a l’esforç i a les tasques que realitzen els equips de prevenció i extinció.

Finalment, cal recordar que, des del 12 d’abril i fins al 13 d’octubre quan el nivell de preemergència sigui 2, durant els caps de setmana i els dies festius, es venen adoptant les mesures de vigilància corresponents al nivell de preemergència 3.

Una crida pot evitar un incendi

Núñez també ha recordat que els ciutadans tenen a la seua disposició el telèfon d’emergències 112 al qual poden cridar si són testimonis de la declaració d’un foc o si observen fum en la muntanya. Ha explicat que aquesta col·laboració és molt important perquè “una crida a temps, activa els recursos necessaris amb anticipació i pot evitar un incendi”.

Durant el període estival comprès entre el 15 de juny al 15 de setembre, la sala d’atenció de crides del 112 registrarà una mitjana d’increment del 15 per cent en el seu dimensionario de personal respecte a altres períodes ordinaris. Aquest augment respon al fet que en aquesta època de l’any es dona una gran l’afluència de turistes a la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, afegir que el telèfon d’emergències 112 Comunitat Valenciana dona servei les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, en valencià i castellà, anglès, francès i alemany.

Finalment, els ciutadans tenen a la seva disposició altres eines per a informar-se sobre els consells i recomanacions a través dels canals oficials de l’112 Comunitat Valenciana, entre ells, el compte de Twitter i l’APP d’avisos 112 en la qual es pot fer un seguiment en temps real del nivell de risc d’incendis.