Més de 1.000 persones gaudeixen dels menús, les visites i les activitats del Mes de l’Avellana de Benassal

220

-Satisfacció Al municipi per l’impacte de les jornades dedicades al fruit sec.

Octubre ha estat el mes de l’avellana a Benassal. La població de l’Alt Maestrat ha donat a conèixer el seu fruit sec per excel·lència. Més de 1.000 persones han gaudit dels menús servits en tres restaurants del municipi, l’exposició “Avellana, fruit de Tardor”, les visites guiades als camps d’avellaners i el concurs de rebosteria amb avellana.

L’alcaldessa de Benassal, Mari Luz Monterde, després de recollir les sensacions manifestades per restauradors i comerciants, ha apuntat que les jornades han dinamitzat la localitat i han permès donar a conèixer un fruit sec que té al terme de Benassal el principal centre de producció a la província de Castelló.

Ruta de les avellanes3

Ruta de les avellanes2

Ruta de les avellanes
Ruta de les avellanes

Plats amb avellana

Concurs avellana (5)

Concurs avellana

Concurs avellana (10)

Les creacions dels restaurants Novella, La Piqueta i la Castellana han atret a centenars de comensals. Molts han acudit expressament a Benassal per provar els menús amb avellana. Així mateix les elaboracions dels forns de la localitat també han tingut una elevada acceptació entre els visitants.

Una de les sensacions de les jornades va ser el concurs de postres amb avellana, que va despertar la creativitat dels veïns. Clotilde Porcar i Maria Porcar amb la millor presentació i Maria Elvira Machí Monferrer. amb el millor sabor van ser les receptes guanyadores. D’altra banda l’exposició “Avellana, Fruit de Tardor”, ha rescatat la història de la producció a Benassal, ha donat a conèixer les eines de recol·lecció, els sistemes de pes i valoració, la gastronomia al voltant del producte i com un poble: Benassal, ha dedicat l’últim mig segle a un cultiu que ha transformat el seu paisatge. La mostra també ha estat una proposta educativa per als alumnes del col·legi Alcalde Fabregat de Benassal, que l’han visitat per conèixer de prop una realitat que tenen molt propera.

Una altra activitat que ha despertat l’interès entre els visitants han estat les visites guiades als camps d’avellaners. Bettina Mellado ha guiat recorreguts pels cultius. En les visites els participants han conegut les característiques de l’avellaner i han pogut recol·lectar les seves pròpies avellanes seguint els mètodes tradicionals. D’aquesta manera han vist de prop l’esforç que han dedicat les famílies de Benassal perquè l’avellana siga, com l’aigua de Benassal, font de vida.