Menció Especial del Jurat d’Europa Nostra a la investigació de la Porta dels Apòstols de Morella

443
Menció Especial del Jurat d’Europa Nostra a la investigació de la Porta dels Apòstols de Morella
PUBLICITAT

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+I) ha rebut la Menció Especial del Jurat d’Europa Nostra pel projecte d’Estudis previs i investigació de la metodologia d’intervenció de la Portada dels Apòstols de l’Església Arxiprestal de Santa Maria la Major de Morella com un excel·lent exemple de la investigació prèvia de la conservació de la pedra policromada.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, la subdirectora de l’IVCR+I, Gemma Contreras, i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, han recollit aquest guardó en la Cimera Europea de Patrimoni Cultural que se celebra a París de mans del President Executiu d’Europa Nostra, Hermann Parzinger, i el President del Jurat dels Premis de Patrimoni Europeu Europa Nostra, Etienne Poncelet, i acompanyats d’Andrés Perelló, ambaixador delegat permanent a la UNESCO, i Araceli Pereda, Presidenta d’Hispania Nostra.

L’alcalde de Morella ha destacat que “tenim el privilegi d’haver heretat este impressionat patrimoni, el qual devem de cuidar i posar-lo en valor, com s’ha fet en tot aquest treball”. Així, l’edil ha afegit que “ens hem de sentir orgullosos d’este important reconeixement internacional i continuar treballant per a recuperar i mantindre tot el nostre patrimoni històric, artístic, arquitectònic i cultural que ens identifica i enriqueix”.

En aquesta edició, el premi ha sigut per a les tasques realitzades a l’església de Santa María la Major a Morella, la qual es va construir l’any 1330 i posseeix una de les poques façanes policromades que queden a Europa, la Porta dels Apòstols. Aquesta, a causa de la seua exposició prolongada als elements naturals i les característiques d’aquest lloc, ha estat necessari un estudi preliminar, cautelós i integral a qualsevol procés de restauració. Així, el jurat ha escollit aquest projecte de gran envergadura com un excel·lent exemple d’investigació de material preparatori, en vista a la conservació de pedra policromada.

El projecte es va dividir en quatre fases: estudi dels materials presents a la façana, tècnica d’execució i estat de conservació; desenvolupament d’un protocol d’intervenció; optimització del protocol d’intervenció mitjançant els ajustos finals ‘in situ’; i digitalització 3D i difusió dels estudis previs i del procés intervenció.

La restauració de la façana dels Apòstols és un projecte de la Generalitat en col·laboració amb l’Ajuntament de Morella i l’Arquebisbat de Tortosa.

Cal destacar l’extensiu i exhaustiu que han estat els treballs de cadascuna de les fases, duts a terme per un equip humà multidisciplinari procedent de diferents institucions nacionals i europees capdavanteres en els seus respectius camps d’investigació en conservació del patrimoni.

Les institucions que han participat en el projecte han estat entitats de reconegut prestigi en cadascuna de les seues àrees d’actuació, d’Espanya, Romania i Itàlia. Així, el consorci liderat per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR + I), ha estat compost pel National Institute for Research and Development in Optoelectronics (INOE 2000, Romania) el Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico (IAPH, Espanya), el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC, Espanya), el Departament de Sistemes Físics, Químics i Naturals de la Universitat Pablo de Olavide (UPO, Espanya) i la Conservation Technologies Division of Elengroup (El.En. SpA, Itàlia) ha donat lloc a un grup de treball ben equilibrat i interdisciplinar, en el qual cada institució ha aportat el seu coneixement i experiència, sense els quals no hauria estat possible el desenvolupament d’aquest projecte.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA