Medi Ambient fomenta l’ús responsable de les zones d’acampada per a evitar incendis forestals

428
Medi Ambient fomenta l'ús responsable de les zones d'acampada per a evitar incendis forestals
Medi Ambient fomenta l'ús responsable de les zones d'acampada per a evitar incendis forestals
PUBLICITAT

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural fomenta l’ús responsable de les àrees recreatives, els refugis i les zones d’acampada, ja que la seua incorrecta utilització o el comportament descurat d’algunes persones usuàries pot ser causa directa d’un incendi forestal.

La muntanya constitueix una destinació habitual per a passar les vacances o simplement uns dies de descans. El turisme actiu, els esports de muntanya i el senderisme se sumen a un altre tipus d’activitats com a campaments escolars, acampades i visites a àrees recreatives per a gaudir d’un dia de camp amb els amics o la família.

Aquestes activitats solen anar acompanyades d’un menjar en un àrea recreativa que per costum es fa amb foc o amb brases. Si aqueix és el cas, Medi Ambient recorda que està prohibit utilitzar foc fora de les instal·lacions preparades i habilitades per a encendre-ho. A més, en preemergencia de nivell 3 està prohibit fer foc fins i tot en aquestes zones.

Acampar també pot ser una activitat enriquidora i diferent amb la qual gaudir dels paisatges naturals de la Comunitat Valenciana. cal recordar que està prohibida l’acampada lliure, que únicament es pot acampar en els llocs habilitats i autoritzats (terrenys forestals públics, degudament delimitats i condicionats, destinats per a la seua ocupació temporal amb tendes de campanya), i prèvia sol·licitud d’autorització.

En estar en una zona amb vegetació mediterrània el risc d’incendi sempre està present. No totes les activitats que es desenvolupen en la muntanya o en les seues proximitats empren el foc. No obstant açò, cal extremar les precaucions per a no generar un incendi forestal per accident.

Recomanacions

Des de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient s’aconsella seguir una sèrie de recomanacions per a prevenir el risc d’incendi forestal:

– Arreplegar les restes que es generen. Si és possible arreplegar els residus que es troben i diposita’ls en contenidors o papereres. Anar amb compte especialment amb vidres i llandes, no tirar-los, ja que poden produir un incendi, i dipositar-los en els contenidors adequats.
– Els camins i pistes faciliten l’accés als mitjans d’extinció i possibiliten l’evacuació. Sempre cal estacionar sense interrompre o dificultar el pas a altres vehicles.
– Està prohibit tirar petards dins de les zones forestals i a menys de 500 metres d’aquestes.
– En cas de ser fumador, apagar bé les burilles i mai tirar-les al sòl, utilitzar papereres o cendrers.
– Estacionar els vehicles en els llocs indicats. Si no existeix zona de pàrquing, evitar estacionar sobre vegetació seca o morta.
– Per a no perdre’s per la muntanya, seguir les senderes i els recorreguts senyalitzats
– Vigilar als xiquets i xiquetes que, per imitar a les persones adultes poden prendre fulles, papers etc.
– Tenir precaució amb els elements que produïsquen llum o calor per mitjà de combustibles inflamables. Recolzar-los sobre una superfície lliure de vegetació. Apagar-los si no hi ha ningú vigilant, encara que solament siga un moment.
– Un cercle de llanternes pot fer el mateix efecte que el foc de campament, cal ser creatius i gaudir sense riscos.
– En cas d’observar un incendi forestal o una columna de fum dins de la muntanya, és important avisar el més ràpidament possible als serveis d’emergència, flama al telèfon 112

Es pot obtenir informació del nivell de preemergencia d’incendis forestals en la pàgina web del 112.