Medi ambient engega una nova campanya de recollida de plàstics agrícoles

585
Plàstics agrícoles
PUBLICITAT

– L’objectiu és que puguen ser reciclats i evitar el seu abandó en el medi natural

– Es pretén promoure un sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada amb productors i fabricadors de plàstics agrícoles

La Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural va a engegar una nova campanya de recogída de plàstics agrícoles amb l’objecte que puguen ser reciclats i evitar, d’aquesta manera, el seu abandó en el medi natural.

El director de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, ha visitat la localitat de Meliana, on ha explicat el desenvolupament d’aquest nou programa de reciclatge de plàstics agrícoles.

El director general ha explicat que tant el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient com les comunitats autònomes han manifestat, en les reunions corresponents, la voluntat de promoure de manera conjunta amb productors i fabricadors de plàstics agrícoles un Sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada del productor (SCRAP), voluntari, que “segurament podria estar operatiu en 2019”.

Piquer ha assenyalat que, amb l’engegada d’aquest sistema, “la introducció en el mercat nacional de plàstics agrícoles quedaria subjecta al pagament d’un ‘punt verd’, tal com ja succeeix amb un altre tipus d’envasos de plàstic o vidre, garantint, d’aquesta manera, un mètode tècnic i econòmic de gestió de reciclatge d’aquests materials.

Per al director general, “la solució plantejada suposarà una gran oportunitat tant per als agricultors valencians com per a la indústria del reciclatge i de la transformació del plàstic film de la Comunitat Valenciana, la primera, en termes productius, de tota Espanya”.

En col·laboració amb alguns ajuntaments, la Generalitat Valenciana ja havia dut a terme proves pilot per a la recollida i gestió de plàstics agrícoles amb la finalitat d’evitar que aquest material quedara abandonat sense la possibilitat de ser reciclat.

Joan Piquer ha ressaltat que la Conselleria de Medi ambient ja ha mantingut contactes amb Ciclopast, “una de les entitats que ha de capitanejar l’engegada del nou SCRAP de plàstics agrícoles, per tractar-se de l’associació que integra a totes les empreses del sector, tant a fabricants com a transformadors, assumint en nom d’ells el compliment de les seues obligacions respecte de la normativa ambiental que els afecta”.

Setmana Mundial del Reciclatge

D’altra banda, i coincidint amb el Dia Mundial del Reciclatge, que es va celebrar ahir, 17 de maig, la Direcció general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, ha participat aquesta setmana en diversos actes de conscienciació sobre la necessitat de reciclar per a la preservació del medi ambient.

Actes com la presentació d’una unitat d’ecoparc mòbil en el Consorci de Residus A2 i que té per objecte incrementar la recollida selectiva de residus en els municipis pertanyents al Consorci. També ha participat en una jornada tècnica sobre últimes tendències en matèria de compostatge comunitari celebrada a Barcelona i a la qual han assistit professionals de diferents comunitats autònomes espanyoles.

Joan Piquer ha apuntat que a la reunió de Barcelona la Comunitat Valenciana va acudir ja amb l’Ordre de Compostatge Comunitari elaborada i a punt de procedir-se a la seua aprovació definitiva, “aspecte que va ser valorat per la resta de comunitats autònomes, interessades a conèixer el projecte per a poder adoptar els treballs i estudis realitzats per la Comunitat”.