Valentí Piñot, un forcallà amb una llarga història per davant, ha presentat a Vilafranca la seua obra més recent titulada ‘Masovers’, una obra que parla de la història i la vida dels masovers i els maquis a les comarques de l’interior castellonenc i gironenc.
L’obra “ vol ser una mirada i un record a una manera de vida que s’acaba. Un petit homenatge al món rural, a una gent que històricament ha estat deixada de la mà de Déu: els masovers”.
Piñot, ha passat gran part de la seua vida vivint a la comarca de La Selva, Catalunya, prop del Montseny, on va conèixer per primera vegada la història, les llegendes i les narracions dels maquis i el seu món. Aquests grups de guerrillers que lluitaven en contra del règim franquista de la posguerra al voltant de tota Espanya va despertar el seu interés, “a partir d’aquell moment un cuquet es va introduir dins del meu cap”.
Més tard, la vida el va portar a viure a la comarca dels Ports, Castelló, concretament a Forcall. En aquesta comarca el moviment maqui també hi estava molt present, fet que el va portar a investiga sobre el tema i a endinsar-se més en aquell món rural. Entre maquis, masovers i pagesos, se li va ocórrer la possibilitat de plasmar aquest món a un escenari, creant una obra teatral.
Al 2019, durant una conferència de Lluís Ibáñez «Geografies del conflicte i confluència: Maquis i masovers als Ports» portada a cap a la XLI edició de l’Aplec dels Ports a Herbers, ho va tindre clar, anava a realitzar un muntatge teatral dels masovers i els maquis.
Després de moltes investigacions i molt de treball, Piñot tenia la intenció de presentar l’obra durant l’Aplec dels Ports a Forcall, al 2020, desgraciadament, però, la pandàmia no ho va permetre. No obstant això, aquells dies a casa li van permetre elaborar el projecte més detalladament de la mà Joan Font i Pujol, tots dos van aconseguir desenvolupar l’obra ‘Masovers’.