Mascaretes obligatòries, quan i on?

413
Mascaretes
Mascaretes
PUBLICITAT

Des d’avui és obligatori l’ús de mascaretes en espais públics, tant tancats com oberts, sempre que no es puga guardar la distància de seguretat interpersonal recomanada de 2 metres per tal d’evitar la propagació de la Covid-19.

D’aquesta forma, la falta d’ús de mascareta en situacions obligatòries sense cap motiu per a no fer-lo (hi ha exclusions) comportarà una multa.

Preferentment s’ha de portar mascareta higiènica o quirúrgica recordant sempre que aquesta ha de tapar la boca, la barbeta i el nas.

Quan no és necessari portar-la? Al practicar esports com córrer o muntar en bicicleta, així com aquelles persones per a les quals estiga contraindicat per raons mèdiques.

Al cotxe, sempre que anem a soles o amb persones amb les quals convivim no cal portar-la; si les persones que viatgen juntes no viuen totes juntes es obligatori portar-la.

Puc reutilitzar una mascareta?

Aquesta pregunta s’està estenent molt, ja que, el major número d’eixides al carrer i la possibilitat de tornar al treball fa que pensar en el preu de cada mascareta i quan pot costar al mes utilitzar una en cada eixida.

En el cas de les mascaretes higièniques no reutilitzables, com les que venen a les farmàcies i alguns supermercats, tenen una vida útil d’unes vuit hores seguides. Què passa si només s’ha gastat per a anar a fer una compra ràpida per pa o a la farmàcia per exemple? Doncs no cal tirar-les, es poden guardar en una bossa o recipient de plàstic o metall que tanque hermèticament i reutilitzar-la amb precaució i sempre sense passar les seues hores de vida útil. Això si, cal tenir en compte no tocar la part de las mascareta que dona a l’exterior i llevar-se-la sempre des dels elàstics que van a l’orella.

En el cas de les mascaretes higièniques de tela, aquesta es poden llavar segons les indicacions del fabricant, el que normalment es relaciona amb llavar-les a una temperatura superior als 60ºC.

Puc desinfectar una mascareta al sol o amb alcohol o lleixiu?

Les mascaretes higièniques no reutilitzables o les quirúrgiques no s’han de penjar al sol ni desinfectar amb alcohol o lleixiu. El material del qual estan fetes es pot deteriorar pels canvis de temperatura.

I si s’ha quedat humida? En este cas dependrà de si és per suor, saliva o un refredat per exemple o per la pluja. Si la part interior està humida cal tirar-la. Si és la part exterior, per la pluja o similar, dependrà de com de banyada estiga. En cas de dubte, sempre millor tirar-la i agarrar una nova.

Per últim cal recordar que les mascaretes no es reciclen, sempre van al cub de fem.