Mascaretes obligatòries, quan i on?

313
Mascaretes
Mascaretes

Des d’avui és obligatori l’ús de mascaretes en espais públics, tant tancats com oberts, sempre que no es puga guardar la distància de seguretat interpersonal recomanada de 2 metres per tal d’evitar la propagació de la Covid-19.

D’aquesta forma, la falta d’ús de mascareta en situacions obligatòries sense cap motiu per a no fer-lo (hi ha exclusions) comportarà una multa.

Preferentment s’ha de portar mascareta higiènica o quirúrgica recordant sempre que aquesta ha de tapar la boca, la barbeta i el nas.

Quan no és necessari portar-la? Al practicar esports com córrer o muntar en bicicleta, així com aquelles persones per a les quals estiga contraindicat per raons mèdiques.

Al cotxe, sempre que anem a soles o amb persones amb les quals convivim no cal portar-la; si les persones que viatgen juntes no viuen totes juntes es obligatori portar-la.

Puc reutilitzar una mascareta?

Aquesta pregunta s’està estenent molt, ja que, el major número d’eixides al carrer i la possibilitat de tornar al treball fa que pensar en el preu de cada mascareta i quan pot costar al mes utilitzar una en cada eixida.

En el cas de les mascaretes higièniques no reutilitzables, com les que venen a les farmàcies i alguns supermercats, tenen una vida útil d’unes vuit hores seguides. Què passa si només s’ha gastat per a anar a fer una compra ràpida per pa o a la farmàcia per exemple? Doncs no cal tirar-les, es poden guardar en una bossa o recipient de plàstic o metall que tanque hermèticament i reutilitzar-la amb precaució i sempre sense passar les seues hores de vida útil. Això si, cal tenir en compte no tocar la part de las mascareta que dona a l’exterior i llevar-se-la sempre des dels elàstics que van a l’orella.

En el cas de les mascaretes higièniques de tela, aquesta es poden llavar segons les indicacions del fabricant, el que normalment es relaciona amb llavar-les a una temperatura superior als 60ºC.

Puc desinfectar una mascareta al sol o amb alcohol o lleixiu?

Les mascaretes higièniques no reutilitzables o les quirúrgiques no s’han de penjar al sol ni desinfectar amb alcohol o lleixiu. El material del qual estan fetes es pot deteriorar pels canvis de temperatura.

I si s’ha quedat humida? En este cas dependrà de si és per suor, saliva o un refredat per exemple o per la pluja. Si la part interior està humida cal tirar-la. Si és la part exterior, per la pluja o similar, dependrà de com de banyada estiga. En cas de dubte, sempre millor tirar-la i agarrar una nova.

Per últim cal recordar que les mascaretes no es reciclen, sempre van al cub de fem.