Marzà proposa una agència valenciana contra el despoblament

848
Acte electoral de Compromís a Vilafranca
PUBLICITAT

El cap de llista de Compromís a les Corts per la demarcació de Castelló Vicent Marzà, ha anunciat que “Compromís impulsarà una Estratègia Valenciana de Desenvolupament Rural Sostenible per a revertir el despoblament, i aquesta anirà acompanyada d’un fons específic per a promoure el desenvolupament rural integrat gestionat des de l’Agència Valenciana de Promoció Rural i Lluita contra el Despoblament”. Marzà ha explicat que per a Compromís “revertir el despoblament és un objectiu prioritari”, per això aquesta estratègia “es complementarà amb la Llei de Serveis Mínims Públics Garantits que estableix que també a les nostres comarques d’interior, en els xicotets municipis, la ciutadania ha de tindre sanitat, educació, transport que connecte a les persones, i recursos de serveis socials“. Així ho ha assegurat al costat de la número 2 a les Corts, Mónica Àlvaro, en un acte que ha abarrotat el saló d’actes de la Casa Social de Vilafranca.


Juntament amb el cap de llista de Compromís per Vilafranca, Francesc Monfort, i la número dos local, Lidia Domingo, Marzà ha afirmat que “no pot haver-hi cohesió social si no hi ha cohesió territorial, i també els castellonencs que viuen en el món rural tenen els mateixos drets que els qui viuen a zones urbanes. I aquests drets i aquests serveis els garantirem perquè siguen efectius, i per això hem treballat en solucions flexibles aquesta legislatura, però volem fer més”.

En aquesta línia, Marzà ha subratllat que “des d’Agència Rural Valenciana es coordinessin les actuacions i polítiques en territoris rurals de les diferents administracions, per a millorar l’efectivitat de programes com ‘Un poble, una escola’; per a potenciar les aules de 2 anys, que el 100% seran gratuïtes la pròxima legislatura, i que ha tingut un efecte positiu en l’augment d’alumnat en les localitats d’interior on s’ha implementat, o per a millorar l’efectivitat de les ajudes a polígons industrials que, municipis com Vilafranca, han rebut aquesta legislatura”. A més, ha subratllat que, “en matèria educativa garantirem el servei de transport escolar en zones rurals i facilitarem l’agrupació de centres rurals, a més de dotar-los de recursos necessaris per a adaptar-los a la seva singularitat”.

En aquesta línia, la número 2 de Compromís a les Corts, Mònica Àlvaro, ha subratllat que en aquest mandat s’han recuperat les ajudes per a la primera instal·lació de joves agricultors i d’agricultors menors de 40 anys, que el PP va eliminar en 2013 i no va tornar a convocar, la qual cosa ha permès “augmentar progressivament la incorporació de joves a l’agricultura en el món rural. Però volem fer encara més”. Álvaro ha afegit que “potenciarem les polítiques de gènere adaptades a l’interior, perquè les dones tinguin igualtat d’oportunitats en aquest àmbit, tancar la bretxa social entre dones i homes i evitant l’èxode de dones que s’està produint”.

Així mateix, Àlvaro ha detallat que, a més de mantindre les ajudes a polígons de les diferents comarques, impulsarem un Pla de Turisme Rural en Comarques d’Interior, que doni suport a les modalitats que més s’adeqüen a l’entorn cultural i ambiental; i també “ posarem en marxa també el Fons Forestal Valencià perquè els propietaris i municipis que gestionen els boscos de forma sostenible reben una compensació que compensi aquestes pràctiques“.