Marzà: ‘Iniciem el tràmit per a fer realitat el Refugi Escola del Penyagolosa

862
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, junt amb el director general d’Esport, Josep Miquel Moya, s’ha reunit amb l’alcalde de Vistabella del Maestrat, representants de la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana, esportistes d’elit, clubs i associacions vinculats als esports de muntanya per tal de compartir el Projecte Refugi Escola del Penyagolosa, que està impulsant la Conselleria en l’emblemàtic parc natural valencià.

Fa uns mesos la Conselleria va tramitar l’adscripció d’un edifici que pertanyia a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i que es troba en el terme de Vistabella del Maestrat, adjacent al santuari de Sant Joan i dins del Parc Natural del Penyagolosa.

Els refugis de muntanya són equipaments destinats a promoure i facilitar la pràctica dels esports de muntanya en els indrets naturals on s’ubiquen; tenen la consideració d’infraestructura esportiva i exerceixen essencialment funcions de suport a la pràctica d’esports de muntanya, de suport a la seguretat de les persones que practiquen aquests esports i d’informació mediambiental i meteorològica en relació amb els espais naturals on s’ubiquen.

Segons ha explicat el conseller, “iniciem el tràmit per a fer realitat el Refugi Escola del Penyagolosa. Pensem que la posada en funcionament i la potencialitat del nou espai suposarà un pas més en la política de conservació i divulgació del Parc Natural del Penyagolosa”.

Marzà ha afegit: “Volem que el refugi oferisca el servei de pernoctació, activitats de promoció dels esports de muntanya, tecnificació esportiva, formació de tècnics i tècniques esportius i formació contínua, informació relativa al parc natural i suport a les tasques de sensibilització mediambiental”.

Des de la Conselleria d’Esport s’ha iniciat ja el tràmit del projecte d’execució i el titular d’esport l’ha explicat a les persones assistents “perquè volem compartir-lo des de l’inici i escoltar les aportacions. L’objectiu és poder adequar l’edifici i quan estiguen les obres finalitzades en uns anys, siga el primer refugi de muntanya valencià preparat també per a la formació en la tecnificació esportiva de modalitats de muntanya i escalada2.

“Ara com ara no existeix un centre d’aquestes característiques al nostre territori i els i les nostres esportistes s’han de desplaçar a altres llocs per a obtindre títols de modalitats de muntanya, com per exemple de guia de muntanya o d’alta muntanya”, ha dit.

Marzà ha destacat també que “quan entre en funcionament afavorirà la reactivació de les activitats de muntanya en una zona tan important com és el Penyagolosa, permetrà conéixer millor un paratge natural referencial per al nostre territori i serà molt beneficiós, especialment per a les comarques de l’interior de Castelló i les poblacions del seu entorn, perquè combinarà el respecte al medi ambient i l’acollida de persones visitants”.


Nou Refugi Escola del Penyagolosa

L’actuació inclou la rehabilitació de l’estructura de l’edifici i la seua adequació, així com l’accessibilitat i l’equipament amb tot el que és necessari per al seu funcionament.

Esport de la Generalitat iniciarà la licitació del projecte d’execució i la direcció de l’obra per valor de vora 65.000 euros. Una vegada adjudicat el projecte es licitarà l’obra, que està estimada en aproximadament 670.000 euros. En total la Conselleria que encapçala Vicent Marzà hi destinarà al voltant de 735.000 euros

Serà un espai amb planta baixa i primer pis. A més un elevador connectarà les dues plantes. Les instal·lacions estan concebudes per a ser respectuoses amb el medi ambient i energèticament sostenibles.

En la planta baixa es conservarà una part de refugi no guardat; comptarà amb cuina; hi haurà un espai polivalent on, a més de menjador, es podran desenvolupar les activitats formatives, de promoció o de tecnificació; comptarà també amb una habitació per als i les guardes, un magatzem i una sala d’instal·lacions.

En la planta superior hi ha previstos dos dormitoris que podran acollir unes 50 persones; també hi haurà dues zones de banys, dutxes i vestidors; l’espai superior tindrà, a més, un vestíbul per a taquilles, on guardar motxilles i material.