Martínez Dalmau anuncia l’inici a l’agost de les obres de rehabilitació i restauració de la casa-palau d’En Jaume d’Atzeneta del Maestrat

518
Atzaneta Martínez Dalmau
PUBLICITAT

– El vicepresident segon i conseller d’Habitatge visita l’immoble del segle XVII
– La Vicepresidència invertirà 110.000 euros en la primera fase d’aquesta actuació urbana

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha assegurat hui que les obres de rehabilitació i restauració de la casa d’En Jaume “recuperaran per a Atzeneta del Maestrat aquest edifici del segle XVII de gran valor patrimonial. Una obres que està previst que comencen a principis d’agost”.

Així ho ha anunciat durant la visita a aquest immoble, en el qual la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica invertirà un total de 110.000 euros. En ella ha estat acompanyat per l’alcalde d’Atzeneta del Maestrat, Santiago Agustina, i la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto.

Aquesta visita s’emmarca dins del seminari d’estiu del Consell que hui i demà acull el municipi de Benassal, localitat pròxima a Atzeneta del Maestrat. Es tracta del quart seminari de govern de la segona etapa del Botànic.

Les obres previstes a la casa-palau d’En Jaume formen part dels projectes d’actuacions urbanes que la Vicepresidència ha posat en marxa en diversos municipis de la Comunitat. “Es tracta d’actuacions que recuperen espais de qualitat i que es posen a la disposició de les veïnes i els veïns”, ha ressaltat Martínez Dalmau.

L’adquisició de la casa-palau per part de l’Ajuntament d’Atzeneta del Maestrat permetrà desenvolupar aquesta actuació en aquest edifici de gran valor patrimonial i atracció turística per al municipi. Es planteja reconvertir-ho en un edifici de caràcter sociocultural per a albergar exposicions, conferències i actes culturals, sense perdre l’essència original de casa-palau.

En aquesta primera intervenció es pretén consolidar l’edifici i frenar l’estat de deterioració i les filtracions d’aigua començant per la part més important, que és la coberta. Al mateix temps es millorarà considerablement l’eficiència energètica de l’edifici en col·locar aïllament tèrmic en la rehabilitació de la coberta, ja que l’existent manca d’aquest.

També es preveu realitzar un estudi exhaustiu juntament amb un projecte de rehabilitació i restauració de la casa-palau d’En Jaume del qual aquesta primera fase que ara s’escometa forme part.

Per part seua, la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica ha explicat que la rehabilitació i restauració de la casa-palau “està alineada amb els principis de sostenibilitat i els objectius europeus del Green Deal, a més suposa una posada en valor del patrimoni arquitectònic dels nostres municipis”.

De la mateixa manera, ha comentat que la col·laboració entre administracions “és fonamental per a posar en valor i renovar béns immobles en desús i impulsar la descarbonització dels edificis públics, en aquest cas, d’una entitat local”.

Pressupostos participatius

D’altra banda, aquest municipi castellonenc també ha plantejat la iniciativa “Rehabilitació i lloguer d’habitatges per a joves a Atzeneta del Maestrat” en els pressupostos participatius de la Generalitat.

A manera de projecte pilot i com a iniciativa per a combatre el despoblament, es proposa un banc d’habitatges públic per a llogar a persones joves que vulguen establir la seua residència en Atzeneta.

Aquest municipi, igual que la majoria de localitats rurals amb el risc de despoblament, compta amb un gran nombre de cases velles, inutilitzades i pràcticament abandonades; al mateix temps que l’oferta d’habitatges condicionats i aptes per a viure, per al lloguer és pràcticament inexistent.

Per aquests motius, la possibilitat de persones i famílies joves d’establir en Atzeneta la seua residència habitual queda pràcticament condicionada a la propietat, ben personal o ben familiar, d’una casa, incidint, directament i de manera molt negativa, al despoblament.

Per a superar aquesta situació es proposa la creació d’un banc d’habitatges públic per al lloguer, a preus assequibles, a persones joves que pretenguen establir la residència habitual i desenvolupar els projectes vitals en Atzeneta.

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana