Mari Luz Monterde: “L’IES Pere Enric Barreda de Benassal és un exemple d’esforç col·lectiu i sensibilitat institucional”

882
PUBLICITAT

L’Institut d’Educació Secundària de Benassal ha acollit un acte que molts esperaven: el seu baptisme oficial amb el nom del tristament desaparegut Pere Enric Barreda i Edo. La inspiració de la seua figura ha fet possible que l’IES Pere Enric Barreda i Edo siga una realitat educativa per als pobles de l’Alt Maestrat i evite milers de quilòmetres de desplaçaments i maldecaps per a les famílies de Benassal i la comarca. 

Pere Enric Barreda i Edo, cronista oficial de Benassal i ment enciclopèdica sobre la història del Maestrat i llengües clàssiques, estarà sempre en la memòria del seu poble. La inauguració ha reunit bona part de tots els que han fet possible l’IES. L’alcaldessa de Benassal, Mari Luz Monterde, ha posat l’accent principalment en l’esforç realitzat pels professors Emili Ferrando i Josep Antoni Andrés Pérez en tots els “viatges” que al costat de l’Ajuntament va ser necessari fer per a “insistir davant les administracions sobre la importància que tenia per a nosaltres aquest projecte educatiu i de vida per a moltes famílies de Benassal i l’Alt Maestrat”. Monterde també ha agraït l’esforç dels pares i la comunitat educativa en el seu suport a IES i municipi en la “reivindicació”. 

Amb la presència dels familiars de Pere Enric Barreda i Edo, l’acte també ha reunit els dos polítics que van aportar la seua capacitat de decisió i compromís perquè l’IES fora una realitat: l’ex president de la Diputació, Javier Moliner, i l’ex conseller d’Educació Vicent Marzà. “Ho vau entendre més enllà dels colors, vau treballar conjuntament perquè l’IES de Benassal siga una realitat. Així és com es fa, així és com s’ajuda, donant serveis i fent més fàcil la vida a la gent que viu als pobles, mil gràcies” els ha traslladat l’alcaldessa.

Mari Luz Monterde no s’ha oblidat de les famílies, d’aquelles que van aguantar els desplaçaments i d’aquelles que han apostat per Benassal i el projecte educatiu de l’IES. Tampoc ho ha fet dels alcaldes i alcaldesses de pobles veïns que han cregut en la iniciativa.

Han sigut més de 5 anys d’esforços. En 2015 des de Benassal es van iniciar totes les gestions per a aconseguir que l’educació secundària arribara a la localitat evitant els desplaçaments “amb distàncies quilomètriques per a poder accedir a altres centres i amb horaris difícils que complicaven el dia a dia”, ha recordat Mari Luz Monterde. “Volíem que els nostres xiquets i xiquetes tingueren les mateixes oportunitats que els que vivien en ciutats més grans. Amb l’IES hem fet un pas més en aquesta direcció”. La petjada de Pere Enric Barreda i Edo seguirà on ell la va deixar, en l’educació, els llibres, els arxius i la història.