L’UJI presenta l’inventari arqueològic de Benafigos en el marc del programa UJI-encultura projectes

403
PUBLICITAT

La Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Benafigos han presentat l’Inventari Arqueològic de Benafigos, realitzat per l’arqueòleg Pablo Medina durant l’any 2022 en el marc del programa UJI-encultura projectes.

Es tracta d’un treball de prospecció que ha descobert el ric patrimoni arqueològic del municipi de Benafigos, on s’han identificat més de 10 jaciments en el seu terme municipal, i que permet reconstruir les diferents etapes d’ocupació del territori des de la prehistòria fins a l’edat mitjana.

Gràcies als projectes finançats pel programa UJI-encultura projectes durant els últims anys, s’ha pogut realitzar l’inventari arqueològic de tres pobles de la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord, una zona que pràcticament no havia sigut prospectada i suposava un buit en l’arqueologia castellonenca.

Amb aquest projecte pluriennal s’ha augmentat de manera considerable el coneixement que es té d’un entorn emblemàtic per a Castelló com és el territori de Penyagolosa, i s’ha passat dels 26 jaciments coneguts fins al moment a un total de 66 en l’actualitat.

Les fitxes tècniques dels inventaris s’han entregat als ajuntaments implicats, a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, a l’UJI i al Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació Provincial de Castelló. Les implicacions d’aquests treballs no són només culturals i patrimonials, sinó que permetran als ajuntaments de Benafigos, Atzeneta del Maestrat i Vistabella del Maestrat aprovar un nou Catàleg de Béns Arqueològics integrat en els diversos Plans Generals d’Ordenació Urbana.