L’UJI i la Diputació de Castelló promouen pràctiques en entitats locals de l’entorn rural a través del programa «Impuls Rural»

702
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i el president de la Diputació de Castelló, José Martí, han presentat el programa «Impuls Rural» amb què es pretén promoure la realització de pràctiques formatives en entitats locals creatives i innovadores de l’entorn rural per part d’estudiantat universitari. L’acte ha comptat, a més, amb la participació de la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez, i el diputat delegat de l’Àrea de Desenvolupament Rural, Santiago Pérez, que han explicat en què consisteix el programa.

En la seua primera edició, el programa «Impuls Rural» contempla fins a un màxim de 16 ajudes per a la realització de pràctiques curriculars i extracurriculars d’estudis oficials de grau o màster de l’UJI en entitats locals com ara ajuntaments o mancomunitats ubicades en el món rural, concretament, en municipis d’interior de la província de Castelló menors de 3.000 habitants. Podrà optar a les ajudes estudiantat matriculat a l’UJI no empadronat en el municipi on es realitzaran les pràctiques.

«Amb aquesta convocatòria, igual que amb el programa “Talent rural”, volem seguir acostant i facilitant la trobada de les demandes i ofertes de talent, experiència prelaboral i convivència en un entorn rural amb elevada qualitat de vida, però en aquesta ocasió amb el foment de pràctiques en entitats locals com ajuntaments o mancomunitats», ha assenyalat la rectora, qui ha afegit que «el programa està orientat a l’estudiantat que vullga afrontar el repte d’una pràctica inèdita en l’àmbit acadèmic, professional i personal».

Per la seua part, el president de la Diputació ha celebrat que el programa siga fruit de la col·laboració entre institucions i que, a més, ho siga sota l’objectiu «d’impulsar des dels pobles de l’interior les carreres professionals i els projectes de vida de la nostra gent jove». Així mateix, Martí ha elogiat el concepte d’«Impuls Rural» perquè «dignifica les pràctiques, dotant-les d’un salari just, i perquè aposta per la formació i posa tot el talent de la nostra joventut a disposició dels ajuntaments de Castelló».

L’Oficina d’Inserció Professional i Estades en Pràctiques de l’UJI i la Diputació de Castelló han avaluat les candidatures d’entitats locals presentades i les 16 ofertes d’aquesta primera edició estan dirigides a estudiantat de 13 graus i quatre màsters oficials amb perfils diversos. Les entitats que participaran en aquesta primera edició del programa són els ajuntaments d’Atzeneta, Benlloc, Figueroles, Morella, Eslida, Cirat, Alcúdia de Veo, Caudiel, Sant Mateu, el Forcall, Almedíjar, Palanques, la Todolella, Vilanova d’Alcolea, la Jana i Vallibona.

Les pràctiques es realitzaran presencialment amb dedicació a temps complet entre l’1 de setembre i el 15 de desembre de 2021. L’estudiantat beneficiari haurà de residir durant el període de pràctiques al municipi i rebrà una ajuda de 400 euros mensuals bruts com a màxim en concepte d’allotjament i 300 euros bruts mensuals en concepte de borsa o ajuda a l’estudi.

D’altra banda, el programa «Impuls Rural» també inclou una segona modalitat d’ajudes, una línia de beques de borsa de viatges per a facilitar el programa pioner de pràctiques duals en escoles rurals promogut per la mateixa universitat i dirigit a l’estudiantat dels graus de Magisteri de l’UJI. «Aquestes dues modalitats formatives de caràcter presencial tenen el valor afegit d’acostar la realitat dels pobles a l’estudiantat universitari i promoure una experiència vital en municipis afectats per la despoblació», ha destacat la rectora.

Més informació: https://www.uji.es/serveis/oipep/base/programes/pe/impulsrural/