L’or líquid de Catí

638
PUBLICITAT

Si hi ha un motiu pel qual l’Alt Maestrat és conegut és la gran qualitat de les seues aigües mineromedicinals. Viatgem fins a Catí per a conéixer la Font de l’Avellà. Aquesta dóna nom a l’Aigua de l’Avellà, extreta des de l’interior de la terra i que a hores d’ara podem trobar en diferents establiments comercials i en els millors restaurants.

Els orígens de l’Aigua de l’Avellà es remunten, almenys, diversos centenars d’anys, a l’època àrab. Per què continua sent coneguda i buscada? Perquè gràcies a les seues característiques minerals compta amb propietats beneficioses per a la pell i el renyó. La comercialització de l’Aigua de l’Avellà va començar fa quasi cent anys, en 1928, després de la seua declaració com a aigua d’utilitat pública. Els primers passos de l’empresa embotelladora van ser manuals i continuant tècniques purament tradicionals: es transportava en burros i matxos des del brollador fins a les cases dels consumidors. Després de la construcció de la carretera i el túnel de l’Avellà en 1953, l’accés al Balneari de l’Avellà, lloc en el qual es troben la Font i el brollador, es va fer possible en vehicle.

El primer depòsit d’envasament d’aigua es va construir a l’esquerra del portal d’entrada a la placeta. Es tractava d’un xicotet espai entre la Casa de Banys, l’Ermita i diferents edificacions del paratge de l’Avellà. En 1973 es va inaugurar la primera planta embotelladora de dimensions importants, dedicada a envasar en vidre, la qual cosa requeria grans mesures de desinfecció. Anys després, la planta es va transformar a l’envasament plàstic, a causa de la seua facilitat de transport, neteja i utilització. La planta de 1973 es va convertir en la que observem a hores d’ara, més gran i adaptada, en 1981. Així mateix, ara mateix podem visitar un Centre d’Interpretació de l’Aigua de Catí en la mateixa planta de l’embotelladora.

Actualment podem adquirir l’Aigua de l’Avellà en els envasos més comuns i consumibles. Les botelles de plàstic es realitzen en formats de 0’5 litres, 1’5 litres i 5 litres. Així mateix, aquest envasament compleix amb totes les exigències fisicoquímiques i microbiològiques exigides i estan fets de material ecològic, a favor del reciclatge i el medi ambient.

En qualsevol visita a l’Alt Maestrat i, sobretot, a Catí, no podem perdre l’oportunitat de visitar l’entorn únic de l’Avellà i degustar les seues aigües. Ningú podria dir si la llegenda és certa i la Verge, coneguda a Catí com Mare de Déu de l’Avellà, es va aparéixer en aquesta zona a una senyora cega i leprosa d’edat avançada i li va contar que llavant-se amb l’aigua del naixement recuperaria la vista i la salut, però la veritat és que les seues aigües són saboroses i plenes de propietats úniques per a la salut.