L’Onso torna a La Mata el dissabte dia 12 amb la presentació de la investigació de Kassim Carceller

958
Arribada de l'Onso
PUBLICITAT

-Nota de premsa-

Després d’anys d’investigació, el 12 d’abril a les 17.00 h tindrà lloc, en l’Ajuntament de la Mata, la presentació del llibreL’Onso i el carnestoltes de la Mata (els Ports), obra de l’investigador local Kassim Carceller.

Hi ha gran expectació al poble per conèixer el resultat d’aquest treball de camp en què han participat una cinquantena de persones, vint-i-sis de les quals oferint el seu testimoni, el qual queda retractat al llibre.

El lector descobrirà aquest carnestoltes farcit d’enigmàtiques tradicions (l’Onso, les gitanades o el bureo de carnestoltes, entre d’altres), totes elles amb un marcat sabor medieval.

L’Onso (que vol dir ‘ós’ en l’antiga ‘fabla’ aragonesa) és el personatge principal d’aquest carnestoltes, l’únic del País Valencià que té l’ós com a protagonista de la festa. Aquesta és una celebració ancestral que encara es conserva en alguns pobles dels Pirineus i que la Mata va recuperar el 2007, després de més de cinquanta anys de fosc silenci.

Després de la presentació del llibre, sobre les 20.30 h, una persona disfressada d’ós recorrerà places i carrers mirant de provocar a la gent. L’Onso va lligat amb unes cordes que subjecten unes diableres. Aquestes difícilment el poden retindre com a conseqüència de la seua força descomunal. La cercavila es completa amb mitja dotzena de caçadors, un grup de torxers, un pastor i una colla de dolçainers i tabalers. Tots aquests personatges recorren el poble durant tres hores organitzant un gran sarau. La gent de la Mata treu taules al carrer amb productes de la matança del porc, coques fetes a casa i begudes de la terra com el vi de nous o el patxaran, i els ofereixen com a recompensa per haver caçat l’ós. En temps antics, la seua captura representava la fi de l’hivern, l’arribada del bon temps i l’època de l’abundància: la primavera, període per excel·lència de prosperitat agrícola i de fecundació.

El llibre es podrà adquirir en paper a partir del 12 d’abril per 15 €, bé al bar de la Mata o bé encomanant-lo a través de l’adreçaonsodelamata@gmail.com. També es pot sol·licitar en format digital (3 €) escrivint a l’adreça mencionada.