L’Onso torna a La Mata dos anys després per celebrar l’arribada de la primavera

766
Fotografia d'arxiu.
PUBLICITAT

Demà dissabte 9 d’abril, l’Onso tornarà a passejar pels carrers de La Mata i a atemorir als seus veïns i veïnes. La tradició més antiga de la localitat dels Ports ha estat dos anys sense poder celebrar-se, però torna amb més força que mai des de primera hora del matí quan s’ha organitzat l’Onso infantil. Històricament, aquesta figura ha simbolitzat l’arribada del bon temps, de les collites, a més de la fertilitat. És a dir, quan l’os deixa d’hivernar i ix al camp pel bon temps.

Aquest símbol de bonança ha estat estudiada i documentada escassament fins al segle XX, i és un dels temes sobre els quals girarà la xarrada organitzada per a les 17.30. Carlos Esteban, Erika Ibern i Kassim Carceller parlaran i analitzaran la vestimenta de les figures que apareixen en el cercavila i en la festa de l’Onso. No només la principal figura de l’ós, sinó també sobre les diableres, o la incorporació més recent de trobadors que narren la història de l’Onso i torxeres. Aquestes dues últimes figures incorporen enguany una nova vestimenta com a element destacat de la cercavila. A més, en la xerrada també es fa menció especial a la tradició de que l’Onso furtava barrets a veïns i veïnes. Amb els canvis de vestimenta de la societat, s’ha fet difícil que aquesta tradició es puga seguir mantenint.

A les 19.30h de la vesprada es ballarà el ‘ball d’escala’, un ball típic de les comarques del nord de Catalunya on també es celebra la festa de l’Onso. És el cas de la localitat de Prats de Molló, amb la que La Mata està en procés d’agermanament. Com a menció especial per a aquesta localitat, s’ha afegit el ‘ball d’escala’ per reconéixer les tradicions, que imagina una paròdia de desfilada militar.

Per celebrar l’arribada de l’onso ja entrada la nit, veïns i veïnes trauen al carrer menjar i beguda per celebrar la bonança. L’onso es passeja hores pels carrers de La Mata, cercant a xiquets, xiquetes i dones per les qui té predilecció. Dos anys després, la tradicó més antiga de La Mata tornarà a desfilar pels carrers, amb personatges que es van integrar al 2007 per completar la festa i contar un relat. La festa s’acabarà amb una disco-mòbil i orquestra organitzada per la Comissió de Festes de La Mata.