L’Onso i L’Onsa de La Mata es presenten a les Decennals de Valls

1155
PUBLICITAT

És tradició que l’Os arribe a la població d’Els Ports quan acaba l’hivern i entra la primavera

Els veïns i veïnes de La Mata han viatjat aquest cap de setmana fins a Valls per a representar l’arribada de l’Onso, la seua festa més característica, a les Decennals. 

Les Decennals són unes festes en honor a la Mare de Déu de la Candela, també anomenades “Festes de la Llum”, que tenen lloc cada deu anys, com el seu propi nom indica, a Valls. Des de fa més de dos segles se celebren en cada any acabat en 1, exceptuant el 2021 que a causa de la Covid-19 s’han executat enguany. 

L’Onso es va passejar pels carrers de Valls dissabte 5 de febrer a mitja vesprada. Els espectadors van tenir l’oportunitat de veure l’arribada d’un Onso i una Onsa que van pujar pels arbres i van anar tacant cares. Amb música i torxes i amb cistells i botes amb menjar i beure per a representar les bodegues, els matenses van representar la seua festa. 

L’aparició en escena d’una Onsa, fet que no resulta extraordinari perquè no és el primer cop que passa, visibilitza la democratització i adaptació als nous temps que tant l’organització com els participants de la festa han fet d’aquesta.

El programa d’aquestes festes compta amb multitud d’esdeveniments culturals, des d’actuacions castelleres, concerts, rutes de tapes a representacions culturals, entre d’altres. La Mata no ha estat el primer poble a portar la història i tradició dels Ports a la comunitat autònoma veïna, l’any 2011 Forcall va presentar la seua Santa Antonà.

Gràcies a l’Onso, La Mata està agermanada amb Prats de Molló (França) on també se celebre una festa molt similar. En les darreres edicions quan la festa tenia lloc a Prats els matenses s’organitzaven per viatjar fins a França a celebrar l’arribada del seu Onso tots plegats. Amb l’arribada de l’Onso als Ports igual, les cases de La Mata s’obrien per acollir als visitants de Prats de Molló que també participaven en tots els actes programats.