L’oli màgia de Penyagolosa, un valor a l’alça

64
PUBLICITAT

L´Escola Superior de l´Oli d´Oliva ha donat a conèixer el resultat dels ESAO Awards, els Premis internacionals que organitza amb caràcter anual,
una competició on han participat olis d’oliva verges extra d’onze països
diferents, incloent-hi tant cooperatives com productors i envasadors.

En l’àmbit de la Comunitat Valenciana, l’oli Màgia de Penyagolosa de la Cooperativa Agrícola Sant Bertomeu d’Atzeneta Coop. V. ha aconseguit un lloc en final per alçar-se amb el guardó al “Millor AOVE Comunitat Valenciana elaborat per Cooperativa”. Finalment, el primer lloc ha recaigut a Campoenguera Coop.V., sent la Cooperativa Agrícola Verge de la Salut d’Onil l’altre finalista en aquest mateix rànquing.

Local Variety Award
Aquest premi s’atorga a les empreses que treballen varietats localitzades a una sola comarca, d’escassa importància, encara que si bé són conegudes localment, normalment no donen lloc a plantacions regulars, atesa la seva dificultat agronòmica que de vegades tendeixen a ser arrencades o són substituïdes per altres de més rendibles.

En aquesta categoria, l’AOVE monovarietal Màgia de Penyagolosa s’alça amb un primer premi Ex Aequo, en apostar per la varietat autòctona Canetera, sent la primera vegada que s’elaborava aquest tipus d’oli a la localitat.
“Si bé l’oli d’Atzeneta ja presenta un bon cartell a la gastronomia castellonenca, la aposta es va centrar en l’elaboració d’oli un monovarietal, emprant la varietat Arbequina i Canetera, ja que el nostre objectiu preservar, conservar i difondre aquestes varietats locals, valoritzant el producte i dignificant la feina dels nostres agricultors”, destaca Eladi Roca, director de la Cooperativa d´Atzeneta.

Un projecte que viu la seva segona anualitat, i que ha permès posar en valor l’oli de Atzeneta, malgrat una campanya complicada per l’escassa collita amb pèrdues al voltant 90% de la producció i que, per exemple, no ha permès que l’envasat de l’AOVE de la varietat Arbequina.

Al medi rural cada cop és més important la unió d’esforços i col·laboració entre els diferents actors del territori. D’aquesta senzilla fórmula de cooperació neix l’oli d’oliva verge extra (AOVE) MÀGIA DE PENYAGOLOSA, elaborat per l’Almazara nº585 L’ Atzenetina i produït i comercialitzat per la Cooperativa d´Atzeneta.

Les olives procedeixen de les explotacions que la Cooperativa local ha començat a cultivar el passat any, amb terres cedides pels seus socis dins una Iniciativa de Gestió en Comú, mentre que els tècnics de l’Almazara són els encarregats mitjançant un procés d’extracció l’or líquid de les olives en fred que permet que l’AOVE conservi més les aromes, sabors, textures i colors.
“Aquests dos guardons no fan més que reconèixer la feina feta durant anys pels nostres avantpassats, que van permetre conservar i preservar aquest patrimoni natural, i que ha permès elaborar aquesta gamma d’olis. També cal agrair l’esforç, comprensió i les facilitats del Consell Rector de l’Almazara per poder dur a terme aquest projecte il·lusionant.”, destaca Eladi Roca.

Màgia de Penyagolosa, és el producte de referència de la iniciativa de la Cooperativa d’Atzeneta del marketplace (www.depenyagolosa.com ), que pretén unir els esforços dels petits productors i elaboradors de l’entorn de Penyagolosa per a una comercialització conjunta de els seus productes de qualitat, de proximitat, naturals i sostenibles.