Localitzen a Vilafranca 12 figures rupestres en un nou jaciment amb una antiguitat de 7.000 anys

866
Figura del bou del Jaciment Rupestre
PUBLICITAT
Figura del bou del Jaciment Rupestre
Figura del bou del Jaciment Rupestre
Presentació de la troballa

-Nota de premsa-

– Es tracta d’una cova desconeguda fins a la data que permet establir noves relacions entre les pintures de Valltorta – Gasulla i el Baix Aragó.

– Les pintures podrien tenir una antiguitat de 7.000 anys.

En el terme de Vilafranca hi ha un jaciment rupestre desconegut fins ara. Un projecte de l’Ajuntament de Vilafranca, amb el suport del Ministeri de Cultura i dirigit per la Doctora Inés Diumenge, arqueòloga de l’ICREA / Universitat de Barcelona / SERP i el Doctor Dídac Román, arqueòleg de la Université de Toulouse Le Mirail / Universitat de València ha permés identificar un conjunt de figures rupestres amb una antiguitat de 7.000 anys.

Tots dos arqueòlegs, amb l’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, han presentat avui el resultat d’una investigació fruit d’un treball de camp que es va desenvolupar el passat mes de novembre.

En l’exploració es van detectar, almenys, 12 figures localitzades en un abric, bastant afectades en la seva conservació per la pols i pels elements. Els mitjans informàtics i digitals han permés identificar més aspectes que els que poden apreciar-se en una primera observació.

Les figures evoquen escenes de caça i moments previs al procés de caça. Representen animals com bous, cabres i també arquers. La localització del jaciment es mantindrà en secret fins que es determinen les mesures de protecció per part de la Generalitat Valenciana.

Els arqueòlegs han destacat la varietat de figures trobades i han apuntat que feia molts anys que no es realitzava un descobriment d’aquesta envergadura en l’art rupestre llevantí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

L’anàlisi detallada de la troballa es donarà a conéixer en els fòrums científics corresponents per al seu millor anàlisi , identificació i classificació.

La prospecció i la investigació ha comptat amb el suport del Ministeri de Cultura.

El jaciment localitzat permet establir relacions entre les pintures de la zona de Valltorta – Gasulla amb les situades al Baix Aragó, ja que l’entorn de Vilafranca va ser territori de pas.

– Barranc de les Carabasses

Dídac Román i Inés Domingo no només han treballat en la prospecció d’aquest nou jaciment. A la covatina del Barranc de les Carabasses, un jaciment rupestre ja conegut en el terme de Vilafranca, han portat a terme un procés d’investigació i anàlisi que, com ja es va comunicar el 2013, ha permès localitzar noves pintures que no es coneixien fins a la data. L’ objectiu de l’Ajuntament de Vilafranca i els arqueòlegs és que el Barranc de les Carabasses permeti difondre la riquesa de l’art rupestre en el terme de Vilafranca. Per això s’està elaborant un projecte didàctic i de difusió.