Localitzen a Portell les restes de dinosaure més antigues de Castelló

1225
Restes de dinosaure a Portell
PUBLICITAT

Els jaciments d’ossos de dinosaures de la comarca dels Ports són coneguts històricament des de fa més d’un segle.

Entre ells han tingut rellevància, sobretot en els últims anys, els jaciments de Morella i Cinctorres. De fet és la capital de la comarca, Morella, la que compta amb un major nombre de jaciments inventariats.

Mandibula
Mandibula

En el 2015 els treballs duts a terme per membres del Grup Guix de Vila-real i la Universitat de València, amb la col·laboració de l’ajuntament de Portell, han donat com a resultat la localització de 6 nous jaciments amb ossos de dinosaures a la citada localitat. Aquestes noves troballes sumats als 11 afloraments que fa uns anys van trobar el mateix equip de treball en aquesta població, han fet que Portell es converteixi en la segona localitat per nombre de jaciments coneguts de la comarca.

Ornitòpode
Ornitòpode

Alguns dels jaciments tenen la mateixa edat que els ja coneguts a Morella i Cinctorres, com Sant Antoni de la Vespa o Ana (125 milions d’anys), però alguns altres han resultat ser els jaciments d’ossos amb dinosaures més antics de la província de els descrits fins ara, amb una edat aproximada de 129-128 milions d’anys.

A priori ia falta d’un estudi més detallat, són diversos els tipus de dinosaures que s’han trobat, com ara, almenys dos tipus de ornitòpodes, dos tipus de dinosaures carnívors o teròpodes i segurament un gran dinosaure del grup dels sauròpodes.

Les noves troballes segueixen posant de rellevància la importància de la comarca dels Ports en quantitat i qualitat de jaciments amb dinosaures, tot i que cap administració supramunicipal ha desenvolupat un veritable projecte de difusió i posada en valor d’aquest ric patrimoni més enllà d’anuncis i presentacions que no han donat com a resultat la concreció o realització d’un veritable projecte de valorització patrimonial.

En aquest sentit, des de l’ajuntament de Portell, es va a apostar per la investigació i divulgació d’aquests fòssils de dinosaure, i s’estan preparant diverses actuacions entre les que destaquen la realització de campanyes d’excavació dels jaciments i l’habilitació d’un espai per a l’exposició dels fòssils trobats.