Literatura i teatre a l’Alt Maestrat Human Land

552
Fira del llibre d'Ares
PUBLICITAT

El territori de l’Alt Maestrat Human Land, format per Catí, Benassal, Culla i Ares del Maestrat, compta amb una gran oferta turística basada en la naturalesa, l’esport, el patrimoni, la història i la cultura.

Així, durant tot l’any els quatre municipis duen a terme diferents esdeveniments culturals en els quals la literatura i el teatre són protagonistes. D’aquesta forma, cal destacar dos esdeveniments assenyalats cada any al calendari d’activitats d’Ares i de Culla. Es tracta de la Fira del Llibre d’Ares i de la representació de ‘La Conquesta de Culla’.

Quant a la Fira del Llibre d’Ares del Maestrat cal destacar que enguany ha celebrat la seua cinquena edició i que, des dels seus inicis, les conferències i presentacions literàries es combinen amb els llocs de venda de llibres. Amb aquestes activitats se busca apropar la literatura i la cultura a tots els veïns del municipi i de localitats properes.

Així mateix, cal destacar els premis de narrativa i poesia que s’organitzen amb motiu de la Fira. Són els Premis Literaris Castell d’Ares de narrativa i Pere-Enric Barreda de poesia. Tots dos compten amb categoria juvenil i adulta i poden presentar-se treballs inèdits en valencià.

Aquest 2018, la Fira del Llibre d’Ares del Maestrat està d’enhorabona i celebració ja que, a més de l’èxit aconseguit un any més durant els dies de Fira, l’esdeveniment ha sigut guardonat amb el Premi Seidia a la millor iniciativa col·lectiva en els Premis Maestrat Viu.

De la literatura passem al teatre. La representació anual de ‘La Conquesta de Culla’ és un dels actes més esperats al municipi i la comarca. Els veïns es bolquen amb la recreació del seu passat i, vestits com en el segle XIII, interpreten com va ser la conquesta del Castell de Culla per part dels soldats del Rei Jaume I amb Don Blasco de Alagón al capdavant, als musulmans.

Cal assenyalar que ‘La Conquesta de Culla’ de Julián Villuendas està escrita en castellà però ha sigut adaptada al valencià per Manuel Manzano per a dur a terme la seua presentació.

Animació en directe, música medieval i diferents recreacions medievals durant el cap de setmana complementen la representació de ‘La Conquesta de Culla’ que cada any atrau a centenars de persones fins al municipi templer per excel·lència de l’Alt Maestrat.

La Conquesta de Culla

-Aula Museu Carles Salvador
Parlant de literatura i cultura en l’Alt Maestrat no es pot oblidar la figura de Carles Salvador. Mestre, poeta i tot un referent de les lletres valencianes i la innovació pedagògica en el segle XX.

A l’antic hospital del Castell de la Mola de Benassal es troba l’Aula Museu Carles Salvador en la qual es descobreix la vida de l’autor i mestre. A més, des de l’Oficina de Turisme del municipi s’organitza una ruta guiada pels llocs on va viure i sobre els quals va escriure. I és que Carles Salvador va basar part de la seua obra en les tradicions i vida de Benassal com va fer amb els llibres d’assaig “El Llibre de Rúbriques de Benassal” i “Les Festes de Benassal”.

Aula-Museu Carles Salvador Benassal
Aula-Museu Carles Salvador Benassal