L’Institut Cartogràfic Valencià realitza la primera ortofoto de tot el territori de la Comunitat

587
PUBLICITAT

– El nombre total de fotogrames ha sigut de 16.462 i, a partir d’ells, s’han generat un total de 3.086 ortofotos per a cobrir 2.469.705 hectàrees

El Institut Cartogràfic Valencià (ICV) depenent de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, ha incorporat al seu visor la ortofotografia digital en color de la Comunitat Valenciana, de 25 centímetres de resolució, corresponent a l’any 2017.

Es tracta de la primera ortofoto de tot el territori de la Comunitat que realitza la Generalitat en un mateix any, segons ha explicat el director de l’ICV, Xavier Navarro, que ha indicat que aquesta ortofoto “servirà per a actualitzar la cartografia de la Generalitat a escala 1:5000, que portava més de deu anys sense ser revisada”.

“Per primera vegada – ha subratllat Navarro – la Generalitat posa a la disposició de tots els ciutadans la imatge més recent de la totalitat del territori valencià que estarà disponible per a descàrrega a la web de la Infraestructura Valenciana de Dades Espacials www.idev.gva.es“.

En aquest sentit, ha explicat que aquesta ortofotografía ha sigut efectuada a partir del vol fotogramètric RGB de 22 centímetres que, entre el 8 de juny i el 23 d’agost de 2017, van realitzar el Institut Cartogràfic Valencià sobre les províncies de València i Castelló, i l’Institut Geogràfic Nacional sobre la d’Alacant.

El nombre total de fotogrames per a cobrir la totalitat del treball ha sigut de 16.462, i, a partir d’ells s’han generat un total de 3.086 ortofotos a escala 1:5000, amb una grandària de píxel de 25 centímetres, ha indicat el director de l’ICV, que ha afegit que “la superfície que cobreixen aquests fulls a escala 1:5000 és de 2.469.705 hectàrees”.

Així mateix, ha indicat que “el projecte ha permès obtenir un registre cartogràfic actualitzat i continu amb un alt nivell de detall i precisió que servirà per a multitud d’estudis sobre el nostre territori”.

Per a la seua elaboració, s’ha hagut de procedir al registre fotogràfic de tot el territori amb càmeres digitals fotogramètriques d’última generació, al suport fotogramètric a partir de la base de dades existent al Institut Cartogràfic Valencià i a la realització de l’aerotriangulació de tots els fotogrames.

A aquestes fases li han seguit l’actualització del model digital del terreny a la data en la qual es va realitzar el vol, la ortorectificació i el mosaic i ajust final radiomètric del conjunt del treball, amb la finalitat d’obtenir una imatge contínua.

Segons Xavier Navarro, d’aquesta sèrie de ortofotos de 25 centímetres destaca la seua alta resolució, amb un detall de 25 centímetres i que cobreix tot el territori valencià d’una manera contínua, així com l’actualització del model digital del terreny a data de 2017.

Igualment, ha continuat el director de l’ICV, “tant el vol com l’ortofoto es poden utilitzar per a qualsevol tipus de treball, estudi o projecte de qualsevol camp competència de la Generalitat o de qualsevol administració valenciana, des de l’agricultura, fins a l’hidrològic”.

Finalment, en opinió del director del Institut Cartogràfic, “és important remarcar que aquest treball comporta una gestió de la informació que requereix unes grans necessitats informàtiques, concordes al volum de dades que genera el vol. Sobretot en qüestió d’emmagatzematge”. En aquest sentit, la generació d’aquest treball suposa un volum de dades entorn dels 30 terabytes, segons ha afegit.