El Servei d’Oftalmologia de l’Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS) ha dut a terme el seu primer trasplantament de còrnia des que fóra acreditat per a fer-ho el passat mes de febrer. El primer beneficiari d’aquesta tècnica ha sigut un pacient, que després de la intervenció es recupera satisfactòriament i ha recuperat la visió.
Les oftalmòlogues Mercedes Moreno i Sara Karam han sigut les encarregades de dur a terme el procediment quirúrgic a un home de 80 anys que patia una opacitat corneal total després d’haver patit una insuficiència endotelial.
Aquesta persona, segons indica el cap del Servei d’Oftalmologia, Francisco Ramos, estava cega perquè era incapaç de veure res més que la llum pel que, després de la tècnica realitzada, millorarà la seua qualitat de vida després de recuperar la visió.
La intervenció de trasplantament de còrnia va consistir a substituir la còrnia opaca que té el pacient per una transparent, que permet l’entrada de llum a l’interior de l’ull.
En aquest sentit, cal recordar que l’ HGUCS està acreditat des de fa anys per a l’ extracció de teixits de persones donants d’òrgans, tals com a còrnies, vàlvules cardíaques o teixits ossis, entre uns altres. De fet, en 2017, l’equip d’explants va obtenir 50 còrnies i altres teixits.
Oferta assistencial completa
La possibilitat de dur a terme trasplantaments de còrnia després de l’acreditació per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, el Servei d’Oftalmologia de l’Hospital General Universitari de Castelló aconsegueix completar tota l’oferta terapèutica per als seus pacients, evitant que hagen de ser derivats a altres centres perquè reben alguns dels tractaments.
Així, els seus professionals disposen de la possibilitat de tractar totes les patologies oftalmològiques en el principal centre sanitari de la província.