L’exposició de textos centenaris de Carles Salvador continua amb una peça teatral

696
«La declinació», obra teatral de Carles Salvador.
PUBLICITAT

La Fundació Carles Salvador està difonent per xarxes socials i per la seua pròpia web alguns dels textos més simbòlics del gran mestre, poeta i escriptor valencià Carles Salvador. En la cinquena setmana d’aquesta iniciativa cultural s’ha obert el tractament del gènere teatral amb una curta obra anomenada «La Declinació», la que fou la primera provatura teatral renovadora del gran escriptor.

Tot i ser una xicoteta peça teatral de mitja pàgina, és tractada com una obra còmica de microteatre. Va ser publicada a El Cuento del Dumenche en el seu número 60, corresponent al 21/02/1915. 106 anys després de la seua publicació, la Fundació Carles Salvador l’ha rescatat per la seua singularitat i per ser una obra pionera en el propi conreu del gènere teatral. De fet, en 2012 «La Declinació» va ser actualitzada per Gonçal López-Pampló i es va incloure en l’espectacle «La força d’un Idioma» del grup de teatre L’Enfilat que va ser representat en diverses localitats valencianes.

La peça de Salvador tracta una escena única amb només dos personatges: «Ell», un acadèmic de la llengua i la seua muller, «Ella», una jove rossa, enamorada de «Paquito». El marit i acadèmic es manté capficat en la declinació dels pronoms personals a la vegada que sent gelosia del tracte de la seua dona cap a «Paquito». Podeu llegir la peça en la fotografia següent:

Font: Fundació Carles Salvador.

Podeu seguir a la Fundació Carles Salvador a xarxes socials per a conèixer de primera mà totes les informacions publicades, així com tots els textos centenaris del mestre:

Facebook // Twitter // Instagram


DIADIA col·labora amb la Fundació Carles Salvador en la difusió de l’obra del mestre i l’exposició “Textos centenaris 1913-2021”