L’estudi de la Medicina Rural a Castelló alerta que en cinc anys es jubilarà el 34,3% dels professionals

175
PUBLICITAT

El Col·legi de Metges de Castelló subratlla la necessitat de preparar-se per a aquestes baixes i de reforçar l’Atenció Primària rural

El Col·legi de Metges de Castelló (COMCAS) ha celebrat les I Jornades Rurals de Castelló per a tutors i residents amb una conclusió fonamental: l’estudi de la Medicina Rural alerta que en cinc anys es jubilarà el 34,3% dels professionals, per la qual cosa Sanitat ha de reforçar l’Atenció Primària rural per a preveure aquestes baixes.

Les jornades van comptar amb la presència del president de la institució, el doctor Carlos Vilar, i membres de la seua junta directiva, per a donar a conéixer una visió detallada i actualitzada de la situació de la medicina rural a Castelló durant el període 2023-24.

Amb la jubilació imminent prevista del 34,3% dels professionals, principalment en zones de ruralitat accessible, en els pròxims cinc anys l’estudi subratlla la necesi-doneu de preparar-se per a aquests canvis i reforçar l’Atenció Primària Rural, “que és un pilar fonamental per a garantir l’equitat i accessibilitat a la salut de les comunitats rurals de Castelló”, segons aquesta part.

L’anàlisi ha cobert quatre departaments de Salut, huit comarques, 24 Zones Bàsiques de Salut (ZBS) i 114 municipis de la província. Ha documentat la labor de 102 metges en els seus respectius centres de treball en el moment d’efectuar-se l’enquesta. Encara que els resultats no estan verificats, proporcionen una estimació molt pròxima a la realitat rural metgessa de la província que els autors de l’estudi anti-cipan que canviarà després dels moviments i ajustos de personal a la fi de 2024.

L’estudi destaca que la majoria dels facultatius que treballen en les àrees rurals posseeixen l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària fins a alcanr un 84,3% en zones de ruralitat remota. A més, en el 41,6% de les Zones Bàsiques de Salut analitzades, tots els professionals de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) compten amb aquesta especialitat, la qual cosa suggereix la importància d’enfocar futures oposicions o amb-solidaciones d’ocupació en aquesta àrea.

Una comparativa amb el Mapa de l’Atenció Rural d’Espanya de l’Organització Mèdica Col·legial (OMC) que agrupa els 52 col·legis oficials de metges espanyols estableix que la província de Castelló sobreïx en l’apartat de la tutorització de pregrau i postgrau, així com en la col·laboració docent i la presència de professors universitaris, malgrat comptar amb pocs centres de salut acreditats per a tals fins.

L’informe també revela una àmplia gamma de serveis i activitats en els centres de salut i consultoris auxiliars, incloent-hi tècniques com l’espirometria (17,6%), ecografia (6,25% en zones remotes), cirurgia menor (20,5%) i infiltracions (20,6%). Aproximadament, entre el 20 i el 25% dels professionals participen en projectes d’investigació i un 4% posseeix doctorat.

Autors de l’estudi

El doctor Nel·lo Monfort és coordinador del centre de salut de Morella i la doctora Nuria Pascual és vocal d’Atenció Primària Rural del COMCAS i exerceix la seua activitat com a metgessa dels consultoris auxiliars d’Almenara i Xilxes i de la platja d’Al-menara.