L’Estació Meteorològica de Morella celebra els seus cent anys

721
PUBLICITAT

Morella commemora el centenari de l’Estació Meteorològica de la localitat, amb una exposició, la inauguració de la nova estació, la xerrada de Mònica López i membres de l’AEMET, activitats d’observació astronòmica o presentacions de llibres

L’Estació Meteorològica de Morella ha complert cent anys i la localitat ha celebrat aquest aniversari com es mereix. L’Ajuntament i l’AEMET han organitzat un ampli programa d’activitats, sent avui la jornada central de la commemoració. L’alcalde de la localitat, Rhamsés Ripollés, ha agraït als observadors morellans, els germans Amela, tota la feina que han desenvolupat en les últimes quatre dècades, així com l’organització dels actes d’aquest cap de setmana.

Inauguració de l'exposició
Inauguració de l’exposició

Així, en la jornada d’avui s’ha inaugurat una exposició que fa un recorregut a un segle d’observacions meteorològiques i que apropa una estació d’aquest tipus als visitants. El cap de meteorologia de AEMET, José Àngel Núñez, ha realitzat una explicació dels diferents aparells i eines que hi ha en una estació, així com del treball de l’observador. En aquesta exposició també ha participat l’IES Els Ports, amb una activitat gamificada en la qual es pot fer una previsió meteorológica a la comarca dels Ports. Tot seguit, s’ha inaugurat l’estació automàtica, que està ubicada al Passeig de l’Albereda, al costat del antic dipòsit. En aquest punt, s’ha aprofitat per realitzar un homenatge a l’observador José Agustín Amela, que va morir a principis d’aquest any. El director dels Museus de Morella, Carlos Sangüesa, ha recordat com era José Agustín i ha llegit diversos poemes i també textos que va realitzar el propi professor. A més, en la nova Estació Meteorològica hi ha una placa que recorda la seva figura.

2-Explicació aparells estació meteorològica en l'exposició-001

A la vesprada, serà el torn de la taula rodona “Respostes en el cel”, amb la presència de la cap de Meteorologia de RTVE, Mónica López, el delegat territorial d’AEMET, Jorge Tamayo i la portaveu coordinadora de l’àrea d’informació del temps i climatològica d’AEMET, Ana Casals. Demà conclouran els actes de conmoración d’aquest centenari, amb la presentació del llibre “No dispareu al meteoròleg”, a càrrec de Victòria Rosselló, Vicent Gómez i Joan Carles Fortea. Cal recordar que durant aquesta setmana també s’han realitzat diverses activitats d’observació astronòmica, amb la col·laboració de Astromorella.

3-Inauguració nova estació meteorològica-001

Per tot això, Rhamsés Ripollés assenyalava que “el centenari de l’Estació Meteorològica de Morella és una efemèride molt important, en la qual cal donar la importància que mereix a aquest treball i reconèixer-lo i, per això, hem organitzat totes aquestes activitats amb un gran protagonisme per als astres, el cel i els fenòmens meteorològics”.