L’escriptor Víctor Amela s’uneix a la promoció de “Els Ports és Sant Antoni”

180

– Aquest cap de setmana comença la roda de Santantonades als Ports, amb les celebracions a Forcall i Villores

Els Ports comença avui les celebracions de la seva principal festa de l’hivern, el Sant Antoni. Avui, serà el torn de Forcall i demà el de Villores. Des de la marca se segueix promocionant aquesta celebració tan singular i arrelada a la comarca i avui s’ha llançat una nova eina promocional: vídeos on l’escriptor Víctor Amela explica la seva experiència i perquè cal viure Els Ports i les seves festes de Sant Antoni.

Víctor Amela, Premi Planeta 2016 per la seva novel·la “La filla del capità Groc”, descendeix de la comarca dels Ports i sempre s’ha implicat en la promoció dels pobles i festes d’aquesta zona. Fa més de 30 anys que no falta a la seva cita amb Sant Antoni, ja que la considera una experiència “impressionant”. L’escriptor protagonitzarà tres vídeos, que es llançaran aquestes setmanes, en els quals explica les seves vivències a Sant Antoni, què té d’especial aquesta festa a la comarca i per què Els Ports i Sant Antoni són autèntics. El primer vídeo s’ha penjat avui a les xarxes socials de la marca i les pròximes setmanes es compartiran els següents dos.

Cal recordar que Els Ports ha presentat aquesta setmana la festa de Sant Antoni a Forcall. La comarca s’ha unit per difondre conjuntament les peculiaritats de la principal celebració de l’hivern, que convertirà al foc en protagonista durant més d’un mes. Vídeos promocionals, fotografies, cartells conjunts, banderes que donaran la benvinguda a Sant Antoni a cada localitat, samarretes o fullets són algunes de les eines que contribuiran a promocionar aquesta festa. Aquests dies, els ajuntaments contactaran amb els majorals de cada localitat, perquè venguin samarretes amb la marca turística “Els Ports és Sant Antoni”, contribuint així a costejar les festes dels diferents pobles.

El Sant Antoni és una de les festes més antigues de la comarca, l’origen es remunta a l’Edat Mitjana. Se celebra a gairebé tots els municipis i en tots manté elements comuns, però cada un té la seva singularitat. El més destacat de tots ells és el de Forcall, que compta amb la declaració de Bé d’Interès Cultural i de Festa d’Interès Turístic. La Santantonà és la principal festa de l’hivern i té al foc purificador com a element principal. Les barraques s’alcen imponents en les places principals dels pobles, abans de ser pastura de les flames i que els dimonis o les botargues ballen al seu voltant.

L’elaboració de pastes típiques, la representació de la Vida del Sant, les grupes, els actes solemnes i religiosos, les benediccions d’animals o els balls i festes també són elements típics d’aquestes festes.

Forcall obrirà les celebracions de Sant Antoni als Ports avui. Demà, també se celebrarà el de Villores. El proper cap de setmana, 20, 21 i 22 de gener, tindran lloc els de Morella, Vilafranca i La Mata. El 27, 28 i 29 de gener serà el torn de Cinctorres i, una setmana després, la primera de febrer, serà el torn de Vallibona i Ortells. El 11 i 12 de febrer, Sant Antoni se celebrarà a Olocau del Rei i els dies 17, 18 i 19 de febrer, a Todolella.

FUTLLET TURÍSTIC, CLIC O PREMEU PER LLEGIR