Les troballes arqueològiques del barranc de la Fontanella de Vilafranca són protagonistes a un congrés europeu sobre el mesolític celebrat a Belgrad

890
PUBLICITAT

El jaciment del Barranc de la Fontanella de Vilafranca ha estat objecte d’una ponència al congrés internacional sobre el Mesolític, que s’ha celebrat recentment a la capital de Sèrbia: Belgrad. La ponència, presentada pels arqueòlegs Dídac Román, Inés Domingo i Jordi Nadal ha donat a conèixer les investigacions i troballes que s’han produït en les successives campanyes d’excavació que s’han desenvolupat al jaciment.

Exposició del jaciment de Vilafranca
Exposició del jaciment de Vilafranca

Es tracta de campanyes que ha donat suport l’Ajuntament de Vilafranca i que també han comptat amb el suport de la Mancomunitat dels Ports. El jaciment de la Fontanella ja va registrar ocupacions humanes al Mesolític. Es tracta del segon jaciment a la Comunitat Valenciana on s’ha reflectit una ocupació humana en aquest període. La datació de les restes trobades es remunta als 9.200 anys.En l’última campanya d’excavació, duta a terme amb la col·laboració del taller d’ocupació de la Mancomunitat dels Ports els treballs desenvolupats amb els alumnes-treballadors han permès aprofundir en les investigacions. Així mateix s’ha confirmat que en el jaciment hi va haver quatre moments d’ocupació. Segons Dídac Román el més antic té 9.000 anys. El segon es remunta a fa 7.000 anys. Un altre es refereix a fa 5.000 anys. Al final del neolític, fa 3.000 anys, la balma es va utilitzar com a lloc d’enterraments.