Les restes de dinosaure més antigues de Castelló estan a Portell

873
Restes de dinosaure que s'han presentat avui a Castelló
PUBLICITAT

-Nota de l’Ajuntament de Portell-

 -La localitat alberga jaciments de fa 130 milions d’anys

L’alcalde de Portell, Álvaro Ferrer i el paleontòleg Andrés Santos han presentat aquest matí les restes de dinosaures més antigues de la província de Castelló. Es tracta de fòssils trobats en dos jaciments situats en el terme municipal d’aquesta localitat de la comarca dels Ports. La seva antiguitat es remunta a fa 130 milions d’anys. L’Ajuntament de Portell, amb una inversió de 60.000 euros, ha fet possible l’excavació, restauració i habilitació d’una col·lecció museogràfica. La Generalitat Valenciana va denegar un ajut que va sol·licitar el consistori per donar a conèixer aquestes restes.
 
La inversió de l’Ajuntament de Portell ha fet possible que investigadors del Grup Guix de Vila-real, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat de València hagin recuperat diversos fòssils en els jaciments MQ-I i MQ-II. Tots dos jaciments van ser localitzats el 2002 i s’han excavat aquest any amb el suport de l’Ajuntament de Portell i l’Àrea de Cristal·lografia i Mineralogia del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural de la Universitat Jaume I Castelló.
 
El director de l’excavació, Andrés Santos, ha apuntat que “des de l’inici pensàvem que podia ser un jaciment important des del punt de vista patrimonial i científic i els resultats així ho confirmen”. Santos ha indicat que “es tracta del jaciment més antic que els excavats a Cinctorres i Morella, de manera que els dinosaures apareguts són de gran importància, ja que permetran conèixer millor la fauna de dinosaures de la província”. El paleontòleg ha incidit que “són les primeres excavacions de dinosaures datades entre fa 128 i 130 milions d’anys”.
 
“En el primer dels jaciments hem excavat 4 ossos de les extremitats d’un dinosaure ornitòpode així com algunes vèrtebres. En el segon emplaçament hem aconseguit extreure vèrtebres i chevrons de la cua d’un altre ornitòpode, vèrtebres dorsals i ossos del maluc d’aquest animal”. Encara no s’ha pogut determinar a quina espècie pertenencen les peces trobades tenint en compte l’antiguitat dels dinosaures.
 
L’alcalde de Portell, Álvaro Ferrer, ha apuntat que el consistori ja ha habilitat una sala per exposar les restes trobades i confia a trobar suport en la Generalitat i la Diputació per continuar amb la difusió d’aquest patrimoni.