Les línies d’autobus a Els Ports seguiran operatives i la Generalitat es reunirà amb alcaldes i empresa per estudiar les necessitats del servei

1226
Un autobus a Morella
PUBLICITAT

-El PP diu que dilluns deixarà de prestar-se el servei mentre la conselleria ho desmenteix

-La companyia que gestiona 4 línies a la comarca apunta que des del 2014 no rep cap ajuda

-El president de la Mancomunitat, Antoni Ripollés assegura que “en cap moment es deixarà sense servei a la comarca”

Des de fa tres anys la Generalitat no licita la gestió de les línies d’autobús a la comarca dels Ports. Des de 2010 ha anat reduïnt les ajudes per a aquests recorreguts, unes ajudes que van ser inexistents en 2014 i 2015. La situació afecta les línies Vilafranca-Morella, Cantavieja-Morella, Sorita-Morella i Castellfort-la Canà. Històricament les línies les ha gestionat la companyia vilafranquina Automòbils Altaba. Es tracta de traçats d’autobús que, per la baixa densitat de població -entre altres condicionants- no són rendibles amb els bitllets dels viatgers.

Des de fa anys les línies pengen d’un fil. I el fil es va trencar el passat 29 de març quan l’empresa va enviar una carta als ajuntaments anunciant que el dia 11, dilluns vinent, deixaria de prestar el servei per la falta d’ajudes.

Aquesta carta va ser el detonant perquè la conselleria de Vertebració de Territori, d’Habitatge i Obres Públiques, s’interessés per la qüestió. Dimecres passat, el diputat provincial i alcalde de Forcall pel PSPV, Santiago Pérez, va treballar intensament per solucionar la qüestió. De moment el dia 11 i durant les pròximes dues setmanes hi haurà autobús. Hi haurà a petició de la Generalitat, que ha anunciat el compromís de seure amb alcaldes i empresa per analitzar en profunditat la situació del transport a la comarca dels Ports.

PODEU LLEGIR LA CARTA ACÍ

Carta que va remetre Automòbils Altaba als ajuntaments

Carta que va remetre Automòbils Altaba als ajuntaments

El president de la Mancomunitat Els Ports, Antoni Ripollés, va manifestar que “el PP va deixar de pagar a l’empresa que preste el servei, i de moment el servei es segueix donant, abans de dos setmanes es reunirà la direcció general de transport amb els ajuntaments i l’empresa concesionària, per tancar el tema i donar una solució. Ha de quedar clar que en cap moment es deixarà sense servei a la comarca”.

El PP va emetre una nota de premsa en la qual l’alcalde de Portell, Álvaro Ferrer, apuntava que “ja va sorprendre molt que Ximo Puig rebutgés de ple la proposta del president de la Diputació, Javier Moliner, d’incloure una partida en els pressupostos de la Generalitat de 2016 per oferir un servei de transport rural “però” ara, a més, es plantegen eliminar aquest servei”.

L’alcalde de Forcall, Santiago Pérez va criticar amb duresa els populars apuntant que “des de 2010 el PP ha reduït les ajudes, en 2014 les va eliminar i no licitava el servei. El que no poden pretendre ara és erigir-se en defensors del transport públic”.

-Línies amb pocs passatgers

Els alcaldes consultats asseguren que “des de fa anys s’hauria d’haver replantejat el servei d’autobús per adaptar-lo a la demanda dels usuaris. És cert que les línies tenen pocs passatgers, però no s’ha de suprimir el servei, sinó que s’ha de reformular”.

I és que si la situació ha saltat als Ports és semblant en comarques com l’Alt Millars, l’Alt Palància o l’Alcalatén.