IV Jornades Gastronòmiques de les Carns, l’Oli i el Vi
Aquesta iniciativa afronta de forma optimista les seues dos últims caps de setmana en els quals preveu dinamitzar el turisme d’11 municipis
Pons: “Les jornades ajuden al fet que s’augmenten les escapades de cap de setmana, també afavorides per les bones temperatures”

Les IV Jornades Gastronòmiques de les Carns, l’Oli i el Vi eleven les seues expectatives quan es compleix l’equador de la seua celebració en haver atret ja a més de 500 persones als 18 restaurants que participen. Les bones previsions climatològiques de les pròximes dates i la major proximitat de l’inici de l’estiu fan que els establiments siguen més optimistes fins i tot del que han sigut en aquest inici de les jornades. Amb açò, es compliria l’objectiu d’aconseguir i fins i tot superar els 2.000 menús servits entre els que formen part de les jornades i els que acudeixen als establiments amb el reclam de les mateixes.

El diputat de Turisme d’Interior, José Pons, ha posat l’accent en ‘l’efecte cridada’ d’aquest tipus d’esdeveniments per a atraure a més clients als restaurants. “Quan parlem de la capacitat dinamitzadora del turisme que té aquest tipus de jornades gastronòmiques, ens referim al fet que els restaurants incrementen la seua activitat de forma notable, no només amb menús específics de les jornades, sinó també amb menús de la carta de persones que s’han acostat al poble amb l’excusa de conèixer-lo per les jornades però que trien altres plats tradicionals de la zona”.

Cal assenyalar que aquesta quarta edició ja consolida una cita amb la gastronomia d’aquests pobles durant els caps de setmana de juny. Concretament en els municipis d’Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Benlloch, Cabanes, Les Useres, Sant Joan de Moró, Els Rosildos (Serra d’en Galceran), la Vall d’Alba, Vilafamés, Vistabella del Maestrat i Xodos.

“Un reclam que serveix per a fomentar el fenomen d’escapades de cap de setmana entre el turisme de proximitat, de la pròpia província i la Comunitat Valenciana, i que millora l’activitat turística dels pobles a partir de la valorització de la nostra gastronomia. Les jornades ajuden al fet que s’augmenten les escapades de finalització de setmana, també afavorides per les bones temperatures. Sens dubte, degustar els millors sabors de la gastronomia del nostre interior és l’excusa perfecta per a conèixer els millors atractius que amaguen els cascs urbans, els paratges naturals del seu entorn. L’excusa perfecta per a descobrir i gaudir la província”.

Tal com assenyala el seu nom, les carns protagonitzen bona part dels saborosos menús que pot degustar el comensal i que pot consultar, al costat de la resta de la informació de les jornades en la pàgina web del Patronat Porovincial de Turisme de Castelló, www.turismodecastellon.com. Els menús tenen un preu d’entre 17 i 35 euros depenent de l’establiment, i permeten triar entre diversos entrants, plats principals i postres.

Vertebració d’un reclam turístic en la gastronomia autòctona

L’aposta del president provincial, Javier Moliner, per posar en valor els productes autòctons i la gastronomia local com a actiu turístic al servei de la dinamització econòmica de la província ha sigut una constant en els últims quatre anys que ha permès materialitzar un complet calendari anual format per set jornades gastronòmiques supramunicipals recolzades per la Diputació per a beneficiar a 62 municipis.

“Des de la Diputació cuidem i potenciem cadascun dels aspectes de l’oferta turística provincial que presenta oportunitats de futur per a la província. En el cas de l’interior, açò es tradueix a cuidar i preservar el nostre patrimoni històric, cultural, natural, i també el gastronòmic, que cada dia pren més força entre els motius pels que un viatger es decideix a conèixer determinada zona”, ha indicat el diputat.

Tant és així que a aquestes IV Jornades de les Carns, l’Oli i el Vi ja els han precedit en mesos anteriors les IV Jornades Gastronòmiques de la Tòfona (amb sis municipis i 22 restaurants), les II Jornades de la Taronja i la Clemenules (39 restaurants i sis municipis) i les XVIII Jornades de l’Alt Palancia (33 restaurants, 5 cellers, 14 allotjaments i 13 municipis). Li seguiran en el calendari les II Jornades de l’Oli i els Fruits Secs (28 restaurants i 13 municipis) i les IV Jornades dels Bolets, Carns i Productes de la Tardor, que conclouran el mes de desembre amb la participació de 15 restaurants d’un total de nou municipis.

També existeix un bon nombre de jornades gastronòmiques organitzades de manera individual per municipis i empreses que compten també amb el suport de la Diputació de Castelló per a la seua difusió.