Les fotos. Gran festa de l’Ajo a Benassal

217
Festa de l'Ajo a Benassal

Un any més i remuntant-se a la tradició, Benassal va celebrar el cap de setmana passat, coincidint amb Carnestoltes, la Festa de l’Ajo. Aquest festeig rememora quan els viatjants i comerciants del poble, coneguts com traginers tornaven al municipi la vesprada de Carnestoltes. En l’actualitat, les celebracions han reduït la seua durada, de tres dies a una jornada, però segueixen guardant tota l’essència i significat de la data.

Així, el municipi va recordar la vida dels seus avantpassats en una especial jornada de Carnestoltes. El dia va començar amb un esmorzar basat en pastissos i barreja que va tindre lloc als porxos de l’ajuntament. I a l’hora de menjar no podia faltar el plat típic d’aquesta data tan assenyalada en el calendari benassalenc: l’Ajo. Aquest plat és un sofregit d’all, abadejo i ou, barrejat amb pa i remullat en vi. El menjar es va celebrar en el pavelló cobert i, a continuació, va arribar el Grupo de Calle.

A les 19.00 hores es va celebrar l’entrada del traginer que va recórrer els principals carrers del municipi. Aquest personatge, vestit de l’època, representa a la persona que muntada sobre un cavall o una egua encapçalava l’entrada a la localitat dels comerciants amb els seus nous productes. Seguidament, es va encendre la tea, com es coneix a la fusta de pi, i es va ballar el Ball Pla a la plaça Espanya.

A la nit, a les 23.00 hores, veïns i visitants es van canviar de roba per a convertir-se en personatges graciosos, diferents, colorits i amb moltes ganes de passar-ho bé en la desfilada de disfresses que va estar amenitzada per la xaranga Vi, Festa i Bureo.

La jornada de Carnestoltes i de la Festa de l’Ajo a Benassal va finalitzar amb una discomòbil i l’Orquestra The Luxe.