Les fotos. Els quintos d’Albocàsser canten “Les Cartes”

661
Quintos i Dames d'Albocàsser
Quintos i Dames d'Albocàsser
Els “Quintos” d’Albocàsser van entonar la nit del dijous dia 7 el cant de les Cartes.  Introduïts pel toc de la banda de música van anar recitant davant la façana de l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció dels cants que rememoren el mateix que va fer un soldat d’Albocàsser en la guerra de Cuba qui, a falta de rosari, va assegurar inspirar-se en les cartes de la baralla espanyola per poder resar els misteris.
La plaça d’Albocàsser es va omplir de familiars i curiosos que no van voler perdre la tradició. I és que es tracta d’una de les festes assenyalades de la localitat de l’Alt Maestrat. Primer els Quintos van cantar davant de l’església parroquial. Des d’allà van fer el mateix davant la casa de l’alcalde del municipi, Antonio Querol, davant la casa del rector, davant de la caserna de la Guàrdia Civil i així successivament davant les cases de les xiques solteres del poble. En algunes cases es va oferir a la comitiva un refresc per Quintos, músics i acompanyants.
Julio Mestre i Francesc Bellmunt són els encarregats d’escriure els versos mantenint la tradició i introduint alguna variació perquè no es repeteixin cada any.
 
“Captada”
En el matí del dia de la Puríssima dels Quintos assisteixen a missa. Després d’una llarga nit van acudir a la celebració religiosa per després iniciar la “Captada”. En el recorregut els Quintos acostumaven a rebre donatius per marxar al servei militar. Acompanyats de la Rondalla i la banda de música van avançant pels carrers del poble. La Captada del Dia de la Puríssima continua la que els Quintos iniciaven amb la Volta als Masos. Els Quintos d’Albocàsser mantenen la tradició d’envoltar tot el terme del municipi passant per les masies habitades. En el passat els Quintos rebien animals i tot tipus de donatius. Extingit el servei militar la tradició es manté per no deixar-la en l’oblit.