Les fotos. Aixi és La Llum de la Memòria a Benassal

828
PUBLICITAT

Nota de la Diputació de Castelló

Javier Moliner ha inaugurat aquesta vesprada a Benassal la segona edició de la Llum de la Memòria, que ha organitzat la Diputació de Castelló després de l’èxit aconseguit per la primera edició, que es va celebrar a Villahermosa. El president del Govern Provincial, amb aquesta exposició, aconsegueix estendre la temporada alta del turisme també a la cultura i al patrimoni castellonenc.

“Tant Benassal, com Castellfort la setmana que ve, i tot l’Alt Maestrat viuran els propers mesos una revolució turística amb els milers de visitants que vindran fins al gener per gaudir d’aquesta històrica mostra”. Així ho ha assegurat Moliner durant la inauguració de l’exposició, al costat de l’alcaldessa de Benassal, Mª Luz Monterde, el vicepresident de la Diputació Vicent Sales i centenars de persones que no s’han volgut perdre aquesta inauguració.

La inauguració s’ha celebrat a les 20 hores al centre històric del Maestrat i s’espera l’assistència de milers de visitants durant la segona meitat de l’any, ja que la mostra estarà oberta al públic fins al mes de gener de 2018. I és que no només els castellonencs, sinó també milers de visitants de tot Espanya podran descobrir el meravellós patrimoni històric, així com les riqueses de l’interior provincial.

Moliner ha destacat que “la Llum de la memòria és la iniciativa cultural que es desenvolupa a la província de Castelló i la Diputació l’ha organitzat per mostrar al món un ric llegat, recuperat pel nostre Servei de Restauració, del qual ens sentim molt orgullosos “.

A més, el president del Govern Provincial ha posat en valor que “amb la Llum de la Memòria oferim als castellonencs i els visitants de la resta d’Espanya un nou al·licient per a gaudir del nostre patrimoni, paisatges, cultura i gastronomia. Gràcies a això ajudem a allargar la temporada alta, garantint l’activitat turística i comercial a l’interior de la província la resta de l’any. Tot això, a més de posar en valor dos emblemàtics edificis de Benassal i tota la comarca com són el Forn Dalt i la Torre de l’Presó, dues joies medievals restaurades per la Diputació de Castelló “.

Les facilitats per gaudir d’aquesta edició de la Llum de la Memòria són màximes, ja que les seus de Benassal -el Forn Dalt i la Torre de la presó- estaran obertes els set dies de la setmana. Això sí, els horaris d’obertura variaran, ja que seran de 10 a 14 hora de dilluns a dijous, mentre que els divendres i dissabtes s’ampliarà l’horari de 17 a 19 hores. Els diumenges, l’exposició romandrà oberta de 11 a 14 hores.

-18 magnífiques peces i dos edificis restaurats per la Diputació

L’exposició recull una excel·lent mostra de l’inesgotable patrimoni històric, cultural i religiós que atresora la província. Són un total de 18 les peces d’art sacre recuperades pel Servei de Restauració del Govern Provincial les que s’exposen ja al Forn de Dalt i la Torre de l’Presó de Benassal.

Així, entre els elements patrimonials recuperats que componen l’exposició hi ha cinc peces d’arqueologia, tres escultures, quatre pintures així com sis peces d’orfebreria. Entre elles destaquen les peces extretes dels jaciments de ‘Los Cabañiles’, a Zucaina; el del ‘Tossal de la Vila’, de La Serra d’en Garcerán o la làpida romana cedida per l’Ajuntament de Montán així com creus o reliquiaris datats del segle XV, procedents de Cinctorres, Benicarló o Atzeneta.

Per gaudir d’aquesta edició de la Llum de la Memòria amb el seu màxim esplendor, la Diputació de Castelló ha culminat a més els treballs de restauració de la Torre de l’Presó (segle XIV) i del Forn de Dalt (segle XVI) perquè puguen acollir aquesta segona edició de la Llum de la Memòria. Perquè llueixin totes les peces exposades i els milers de visitants que s’esperen puguin gaudir de les exposicions en el seu millor entorn, el servei de Restauració ha emprès també els treballs en les dues seus de Benassal amb una inversió de gairebé 200.000 euros.

-Inauguració de la segona seu l’11 d’agost a Castellfort

Aquesta segona edició de la Llum de la Memòria no se cenyeix només a Benassal, ja que aquesta iniciativa també arribarà el proper 11 d’agost a Castellfort per aprofitar l’enorme riquesa patrimonial que atresora la nostra província. Per a això, la Diputació de Castelló, a través del Servei provincial de Restauració, ha recuperat l’esplendor de l’ermita de la Mare de Déu de la Font de Castellfort mitjançant la restauració de l’escena ‘La Nativitat de Maria’, situada a la sala de pintures d’aquest santuari.

Cal recordar que es pot consultar tota la informació al portal web habilitat per la Diputació llumdelamemoria.dipcas.es.