Les fotos. Actuacions d’emergència a Forcall a les vores del riu Cantavella

738
RIU CANTAVELLA A FORCALL
PUBLICITAT

– Danys a la pista que comunica el poble amb els horts

– Els veïns i l’Ajuntament de Forcall lamenten el posicionament de Conselleria de Medi Ambient vers la situació

Recentment l’Ajuntament de Forcall havia obtingut una ajuda per a realitzar una actuació a la passarel·la del riu Cantavella. És un problema conegut pels veïns que les fortes pluges porten grava fins al baden i el pas queda saturat d’aquest material. Quan l’aigua baixa, la grava tapona els tubs del gual i l’aigua hi passa per damunt, de manera que queda tallat l’accés a l’altre costat del riu, l’únic espai d’unió entre el poble i els horts privats.

Per a realitzar aquesta actuació, el consistori va demanar poder netejar el riu 250m amunt, a la qual cosa la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va accedir, però la Conselleria de Medi Ambient va denegar la petició, accedint a netejar únicament 10m del riu. Per això l’Ajuntament lamenta haver batallat amb la Confederació de l’Ebre un permís que va trigar un any a arribar i vol mostrar el malestar del fet que per part de Conselleria es posaren impediments a la neteja de l’extracció dels àrids del riu, que farien que el cabal d’aquest s’orientés pel mig, com era antigament, i no pels costats. Actualment, al acumular-se la grava als voltants de la passarel·la, al centre s’hi ha format una illa de vegetació i fongs que fa que el cabal del riu es desvie pels costats.

Les fortes pluges de meitats d’octubre han ocasionat danys al marge dret del riu Cantavella, a la pista que dóna accés a les finques agràries del voltant. Al llarg de 200m, el camí ha quedat en molt mal estat degut a les riuades i aquest cost de reparació, d’uns 2500€ aproximadament, l’assumirà completament l’Ajuntament. Els danys materials no s’han incrementat, però en un futur poden anar a més si no es permet netejar la zona més metres. A més, a la banda del riu més propera al poble es troba la depuradora, instal·lació que, tot i que aquest cop no s’ha vist afectada, perilla la seua situació.

Els mateixos propietaris dels horts van apropar-se a l’Ajuntament per mostrar el seu malestar, ja que fa dues setmanes que no poden creuar a les seues propietats i des del consistori es considera que Conselleria hauria d’implicar-se més i autoritzar aquestes neteges del riu que provoquen danys. “Jo, com alcalde, els he demostrat que estic totalment d’acord amb ells, perquè així ho vaig demostrar al tècnic de la Conselleria en el seu dia, quan va fer l’informe, i al tècnic de medi ambient, i considere que l’actuació és imprescindible per a què, en definitiva, el riu siga sent un lloc on la natura no perda la seua qualitat, però que també continue sent un lloc que, per no deixar-lo tocar, destrosse propietats privades o públiques”, apunta Santiago Pérez, alcalde del municipi.

Avui han començat les actuacions de millora d’aquesta pista per a tirar material i omplir el que s’ha endut el riu Cantavella. A més, els propietaris signaran amb l’Ajuntament una sol·licitud que s’enviarà a Conselleria de Medi Ambient mostrant la indignació de tots respecte a les decisions preses per part de l’administració.