Les forcallanes pasten coquetes i rotlletes per a Sant Antoni

739
PUBLICITAT

Com marca la tradició, les dones de Forcall es van reunir el dissabte previ a la important celebració de Sant Antoni per elaborar les pastes típiques de la festa.

Mentre els membres de la Santantonà van anar a buscar la llenya que vestirà la imponent barraca, les dones es van repartir entre els dos forns de Forcall per pastar.

Vora una seixantena de dones de totes les edats van estar convocades pels Majorals d’aquest any al pavelló de festes. Van acudir vestides amb el tradicional davantal blanc, decorat amb puntes i alguns elements decoratius com fermalls de botargues, rotlletes i coquetes. Allà, van prendre el café i van dividir el nombrós grup entre els dos forns que hi ha a Forcall.

Les pastadores van omplir ambdós forns, un d’ells és un dels atractius turístics de Forcall, ja que està considerat el forn més antic d’Europa en funcionament: data del 1246 i, actualment, s’obre únicament per a l’elaboració de les pastes de Sant Antoni. Perquè estiga a punt, els Majorals han d’encendre’l una setmana abans i cada poques hores han d’acudir a afegir llenya, ja que no pot apagar-se en cap moment.

Enguany les pastadores han elaborat vora 1000 coquetes, 2000 rotlletes i 600 coquetes de mitja lliura. Aquestes últimes sempre es pasten al forn modern, ja que és elèctric i funciona molt més ràpid que el forn gòtic de dins del poble.

Les coquetes s’elaboren a partir d’una confitura que ja s’havia preparat anteriorment: a la primavera, els Majorals de Sant Antoni planten carabasses, les cullen a la tardor i, entre diversos voluntaris de la Santantonà i veïns del poble, elaboren una confitura a partir de les carabasses, sucre i mel. Les rotlletes, en canvi, no porten confitura, i s’elaboren a partir d’aiguardent, farina i sucre.

Les dones canten i riuen mentre preparen les pastes, aprofitant al màxim aquest dia de preparatius en el que elles són les protagonistes. Les majors i experimentades expliquen a les més menudes com amassar la pasta i els millors trucs per a que les pastes isquen ben lluïdes. Enguany, a més, s’ha viscut un ambient especial, i és que l’any passat, les pastadores de la rotlleta van ser cremalleres d’honor, un reconeixement que no obliden i que recorden amb orgull, i és que tota col·laboració a la festa de Sant Antoni és important.

Mentrestant, la Santantonà va anar al bosc a tallar la llenya que vestirà la barraca. Per a això, talen les branques de ginebrers, roures i carrasques, les amuntonen i les deixen al bosc, on romandran fins al matí de divendres de Sant Antoni, moment en què tornen a buscar-les, les porten fins a la Plaça de Forcall i ja planten el maio i vesteixen la barraca.

A Forcall es va viure una jornada de molta alegria i germanor, que ha acabat amb un sopar per a tots els col·laboradors, a càrrec dels Majorals 2020 i amb una actuació musical. Ara sí, ja està tot a punt per a la celebració de Sant Antoni els dies 17, 18 i 19 de gener.