Les exhumacions de Vistabella protagonitzen la jornada de memòria històrica de la FVMP en la Diputació de Castelló

629
PUBLICITAT

L’alcalde de Vistabella, Jordi Alcon, ha participat aquest matí en la XII sessió de la Xarxa de municipis per a la posada en valor de la memòria històrica organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Diputació de Castelló. “Aquesta ha sigut una jornada positiva. Que s’haja donat veu a un municipi com Vistabella, tan xicotet en comparació amb uns altres amb els quals compartíem taula d’experiències com Castelló de la Plana, és fonamental per a mostrar la nostra labor”, ressalta l’alcalde.

Alcon ha presentat els treballs de localització, excavació i exhumació de fosses de la Guerra Civil duts a terme per l’Ajuntament de Vistabella en els estius de 2020 i 2021 gràcies als quals s’han trobat i retornat a les seues famílies sis cossos. “La nostra voluntat de recuperar la memòria i de recuperar a les persones enterrades en el terme municipal és enorme. Continuarem treballant per a acabar de recuperar tots els cossos possibles” afirma l’edil, qui afig que això serà possible “sempre que comptem amb l’ajuda de les institucions per a aconseguir finançament que recolze el nostre pressupost de xicotet municipi”.

Davant aquesta idea també s’ha pronunciat Judith Flores, directora general territorial de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), qui indica que “la sorpresa agradable va ser comprovar com un Ajuntament que pateix problemes de recursos i de capacitat de gestió d’aquesta mena de procediments ha sigut capaç de presentar un projecte que ha tingut una avaluació extraordinària”. I és que, a més, “ho ha presentat amb una eficàcia enorme perquè ha aconseguit resultats”. Uns resultats que, segons destaca Flores, reflecteixen “el compromís del propi Ajuntament, en aquest cas liderat pel seu alcalde, que volen restaurar aquesta memòria, de voler tindre tots els fets, de poder difondre’ls i de col·locar Vistabella a la mateixa altura i el mateix nivell que altres entitats locals que amb major capacitat, aparentment, també estan en el mateix objectiu”.

Per part seua, Vicent Gil, secretari general de la FVMP ha indicat que treballs com els realitzats de localització i exhumació “requereixen de molta més ajuda” i que, per a això, a causa de les diferències entre municipis petits i grans, “es necessita un xicotet impuls més per part de la resta d’administracions per a poder dur a terme i amb èxit tots aquests objectius marcats”.

Cal indicar que l’Ajuntament de Vistabella ha pogut fer aquests treballs gràcies a les ajudes oferides per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica (4.523 euros i 24.416 euros) i la FEMP (5.000 euros).