L’Associació Valenciana d’empreses de l’Energia (Avaesen) ha lamentat hui que la falta de solucions al Pla Eòlic Valencià suposarà per a la Comunitat perdre l’oportunitat de captar inversions que podrien aconseguir els 500 milions d’euros.
L’associació ha explicat en un comunicat que la situació actual d’aquest pla impedeix a les empreses valencianes acollir-se a la subhasta del Govern d’Espanya de 3.000 megavats (MW) d’energies renovables.
En aquest sentit, han criticat que, quinze anys després de la seua adjudicació, amb prou dificultat s’ha sobrepassat l’execució del 50 % del Pla Eòlic Valencià, amb el que queda “bloquejada qualsevol opció de desenvolupar aquesta energia a la Comunitat Valenciana en l’actualitat”.
“Des d’Avaesen es ve alertant d’aquesta situació des de fa anys, havent manifestat aquesta problemàtica a tots els responsables dels diferents equips de govern, sense èxit fins al moment”, han recordat.
Per a l’associació, la subhasta de 3.000 MW d’energies renovables en tota Espanya suposa “una oportunitat com no ha viscut el país en els últims anys”, ja que es tracta de “l’acció més ambiciosa empresa perquè es complisquen els objectius d’emissions de l’Horitzó 2020 marcat per la Unió Europea, per a complir amb el 20 % de pes de l’energia renovable en el consum final d’energia l’any 2020”.
“És la primera vegada que es llança a Espanya una subhasta d’energia renovable d’aquesta magnitud, i l’actual situació del Pla Eòlic va a suposar perdre l’oportunitat de captar inversions que podrien arribar als 500 milions d’euros, així com d’avançar en l’autosuficiència energètica de la Comunitat”, ha denunciat.
D’aquesta forma, ha afegit, altres autonomies “on es donen més facilitats administratives per a instal·lar parcs eòlics” generaran un “valor” i “atrauran una inversió de gran importància en els pròxims anys”.
Així ho ha expressat el president de Avaesen, Marcos J. Lacruz, qui ha assegurat que “la Comunitat perd l’oportunitat d’aprofitar aquest incentiu a les renovables que sí van a desenvolupar altres regions d’Espanya”, amb el que es desaprofita l’accés a “inversions milionàries, generació d’ocupació de qualitat i l’impuls a un sector molt castigat en els últims anys”.
El Govern ja ha remès a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) la proposta normativa, formada per un Reial decret i una Ordre Ministerial, per a regular els procediments de la subhasta.
Així mateix, Avaesen disposa del document i està treballant amb els seus associats per a “analitzar-lo i assessorar a les empreses associades que vullguen presentar-se”.