Les campanes de Vistabella tornen a repicar

843
Campanar de Vistabella. Font: Facebook Ajuntament de Vistabella.
PUBLICITAT
  • Les 4 campanes de Vistabella estaven en procés de reparació, i 3 ja s’han tornat a instal·lar al campanar de l’església.

El campanar de Vistabella ja torna a repicar amb força, després del procés de recuperació de les 4 campanes que el componien. 3 d’eixes campanes es van instal·lar el dimecres passat una altra vegada, després dels treballs fets des del mes d’octubre per part d’una empresa valenciana. La campana que falta per instal·lar encara està en procés de restauració a Àustria, ja que presentava més danys i badats. “Ara, després de molts anys, Vistabella pot tornar a voltejar les seues campanes”, explica l’alcalde de la localitat, Jordi Alcón, qui afig que “també s’han millorat les juntes de fusta antiga del campanar, que impossibilitaven voltejar les campanes”.

Campana restaurada de Vistabella. Font: Facebook Ajuntament de Vistabella.

Aquesta recuperació d’un dels elements patrimonials més importants de l’església de l’Assumpció de Vistabella forma part d’un projecte més ampli que, durant els últims 3 anys, no ha parat de millorar la torre del campanar. Es va començar assegurant i consolidant l’estructura del campanar, “que estava inclinada cap al carrer i sotmesa a temperatures extremes que el posaven en risc”, esmenta Alcón. Més tard, s’han condicionat diferents parts de quatre sales interiors, primer extraient escombraries que dataven encara de la Guerra Civil -com bales o ferramentes enterrades-, i després amb actuacions com instal·lació de reixes i baranes de seguretat, encerats per a evitar l’entrada d’aus o millores a les escales de la Torre, que són d’arenisca i presentaven molt de desgast que posava en perill l’ascensió. A més, s’ha realitzat un tractament de conservació a la fusta de les portes, caixa del rellotge, matraca i al pis de la Sala del Rellotge, que s’ha reforçat. També s’ha instal·lat nova il·luminació per a la Sala de les Campanes.

Procés de col·locació de les campanes restaurades. Font: Facebook Ajuntament de Vistabella.

“A més de poder voltejar les campanes amb seguretat, el projecte també convida a visitar la Torre del Campanar i ampliar la nostra oferta turística”, expressa Jordi Alcón, qui explica que, “ja que és el campanar del poble més alt del País Valencià, ara podrem pujar uns metres més”. Una gran part d’aquest projecte ha estat finançat per una subvenció de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, destinada a actuacions de conservació i protecció dels béns immobles del patrimoni cultural valencià.