L’ermita de Sant Josep de Forcall a poc de ser reoberta al públic

814
PUBLICITAT

L’Ajuntament de Forcall ha iniciat la darrera fase de les obres de l’ermita de Sant Josep, en col·laboració amb el bisbat de Tortosa. En aquesta etapa s’està treballant el revestiment de les façanes i la fusteria per evitar les filtracions. A banda també està previst reparar l’escalinata d’accés i recuperar l’entorn amb còdols, tot respectant el paviment antic. El cost dels treballs és de 40.000€ que seran sufragats amb una subvenció de la Diputació de Castelló.

Una rehabilitació necessària

L’ermita de Sant Josep es va obrir per última vegada al públic a finals dels anys vuitanta. Els seu deteriorament progressiu i les afeccions estructurals van obligar a tancar-la. El temple és propietat del bisbat de Tortosa, qui als anys noranta va realitzar un projecte de rehabilitació que s’havia anat posposant davant altres necessitats més urgents.

Els treballs de reparació són fruit d’una intensa reivindicació per part de l’Ajuntament. Es van iniciar ara fa dos anys gràcies a la signatura d’un conveni entre l’ens municipal i la diòcesi de Tortosa. El Consistori s’ha encarregat del projecte, la direcció d’obra i la direcció facultativa amb una despesa de 12.000€

Treballs realitzat a l’ermita de Sant Josep de Forcall

En les primeres fases es va refer tota la teulada. També es van reparar escletxes importants a les façanes laterals que perillaven l’estructura i produïen corriments de terreny. Amb tot això es va fixar la cimentació. Aquestes fases van ascendir a la quantia de 180.000€ i van estar subvencionades amb ajudes Leader de la conselleria d’agricultura i de cultura, sol·licitades per part de l’ens eclesiàstic.

El cost total de la rehabilitació supera els 220.000€

Santi Pérez, alcalde de Forcall

A banda, l’interior compta amb múltiples pintures murals molt malmeses per l’acció de l’aigua que necessiten ser restaurades. El primer edil de Forcall, Santi Pérez, explicava que “aquesta serà, probablement, la propera acció que s’haurà de dur a terme”.

La recta final

Una vegada es finalitze aquesta darrera intervenció, l’accés ja serà segur i no hi haurà perill. Així, Forcall recuperarà un edifici patrimonial important per a la localitat i amb gran valor paisatgístic. I és que l’ermita de Sant Josep és un mirador excel·lent per contemplar punts del terme tan emblemàtics com la Roca de Migdia. També és un espai molt utilitzat per a esdeveniments públics i privats. Alhora, gràcies al conveni entre Ajuntament i Bisbat l’ermita de Sant Josep es farà servir tant per a usos litúrgics com culturals. Pérez afirmava que “hi ha moltes generacions de forcallans i forcallanes que no han tingut oportunitat de veure l’interior de l’ermita de Sant Josep, ara ho podran fer després de molts anys”.