Reunó de veïns a l'Aplec de Sorita
Reunió de veïns a Sorita

L’Aplec dels Ports té parada aquest any a Sorita. Els joves del poble van prendre la iniciativa i a poc a poc estan implicant a tots els veïns per fer possible que la festa i la reivindicació mantinguen viva la seua flama gairebé 40 anys després dels inicis.

Des de Todolella el 1978 l’Aplec no ha parat de donar voltes pels pobles dels Ports. El lema escollit aquest any és “Pel passat, present i futur: Rodem”. Un lema, que segons els organitzadors, pretén il·lustrar que als Ports tots els engranatges són necessaris. Entre el 25 i el 27 de juliol la cita estarà al costat del Bergantes. El cartell, obra de l’artista Pablo Hernández mostra tots els engranatges necessaris per fer possible aquesta trobada comarcal. La comissió de l’Aplec ha portat la flama per tots els pobles. I ho continua fent mitjançant caminades que ja han recorregut Morella, Xiva, Sorita, Herbers,Vallibona, Forcall i Villores.

Caminada per la comarca dels Ports
Caminada per la comarca dels Ports

Les rutes han estat punt de trobada, debat i comentaris de veïns de tots els pobles. Les fotografies preses reflectiran com són els pobles dels Ports en una exposició fotogràfica que es podrà veure durant els dies de celebració.

A més de les caminades dels joves de Sorita no han dubtat a recórrer la comarca per donar a conèixer, encara més si és possible, la motivació de l’Aplec i la cita del proper juliol. En l’Oktoberfest de Morella van escriure la seua carta de presentació comarcal. Després va arribar la primera festa Pro – Aplec on ​​hi va haver jocs per a tothom, sopar popular i una xerrada informativa sobre l’afecció que pot patir el Bergantes si es construeix la presa d’Aguaviva, ja que les aigües embassades arribaran fins al límit amb Sorita. En aquesta cita van actuar La Malavida, El Jabalí del Fausto i DJ ‘S comarcals. L’Aplec també ha estat present al Correllengua i al festival TroVam. En la segona trobada prèvia a l’Aplec es va presentar el cartell. El premi del mateix ha estat donat per l’artista als organitzadors.

Cartell de l'Aplec, de Pablo Hernàndez
Cartell de l’Aplec, de Pablo Hernàndez

-El programa.

El programa d’activitats es va enfilant a poc a poc. La Xalera, grup teatral de Vilafranca amb una arrelada presència a l’Aplec serà l’encarregat de la inauguració. Pepet i Marieta també han confirmat la seua assistència. També s’anuncien diverses xerrades i fòrums de debat, entre ells sobre el tancament de les emissions de Ràdio Televisió Valenciana.

L'Aplec ja roda
L’Aplec ja roda

Els organitzadors també han avançat que hi haurà dos escenaris . En un d’ells hi haurà representació de grups de Castelló, València i Tarragona. En el més gran arribaran els cartells més esperats. A mesura que s’acosten les dates el treball s’intensifica i també les trobades entre tots els organitzadors i veïns. L’ Aplec és una festa totalment autogestionada. Els ingressos depenen de l’esforç dels seus organitzadors i de la col·laboració dels qui hi participaran.

L’arribada de l’Aplec suposa tot un repte per a un poble amb poc més de 150 veïns. Ja s’han definit les zones d’acampada, aparcament i molts altres detalls. L’engranatge va prenent forma, amb les peces més grans i menudes, totes elles necessàries.