L’endarreriment intel·lectual espanyol centra la dotzena mostra de l’exposició literària sobre Carles Salvador

734
Peça «Los maestros y la autonomía», de Carles Salvador.
PUBLICITAT

Carles Salvador va aprofitar les planes dels diaris, periòdics i setmanals per defensar totes aquelles idees que, sempre baix del seu punt de vista, s’havien d’implementar per millorar la societat valenciana i espanyola. Considerava que els recursos i ferramentes per augmentar el nivell intel·lectual espanyol no eren les adequades, una idea recurrent en els seus articles. De fet, la dotzena entrega de l'”Exposició Textos Centenaris 1913-2021″, organitzada virtualment per la Fundació Carles Salvador, tracta tot aquest fenomen des d’una òptica cada vegada més regionalista i nacionalista valencià. El text, anomenat «Los maestros y la autonomía» va ser publicat en el periòdic La correspondencia de Valencia el 16 de febrer del 1919, any prolífic per a l’autor, escriptor, mestre i filòleg valencià.

A més d’aquesta peça, en el 1919 Salvador publica tretze articles, vuit dels quals en el diari La Correspondencia de València, dos en Renovación, periòdic nacionalista de Castelló de la Plana i tres en La Escuela, revista professional de Magisteri provincial castellonenc. En La Correspondencia de València també va publicar el text «Pedagogía y regionalismo», obra de l’onzena mostra de l’exposició centenària literària sobre Salvador. Així doncs, en la dotzena mostra Salvador denuncia la inexistència de suficients escoles d’adults i d’escoles nocturnes per a dones analfabetes i l’autorització de llibres de text amb falsedats científiques, i culpa a l’organització estatal de ser la culpable de l’endarreriment intel·lectual d’Espanya. Aquest text va ser molt aplaudit i referenciat per estudiants i filòlegs valencians i catalans.

Podeu seguir a la Fundació Carles Salvador a xarxes socials per a conèixer de primera mà totes les informacions publicades, així com tots els textos centenaris del mestre:

Facebook // Twitter // Instagram


DIADIA col·labora amb la Fundació Carles Salvador en la difusió de l’obra del mestre i l’exposició “Textos centenaris 1913-2021”