Prop del 80% inicien el control del seu embaràs abans de la dècima setmana de gestació
Segons les dades publicades en l’últim informe de salut perinatal de la Comunitat Valenciana, prop del 80% de les dones inicien el control del seu embaràs abans de la dècima setmana de gestació.
L’accés precoç a l’atenció prenatal és un indicador de qualitat i permet fer una valoració més exacta de l’edat gestacional, identificar els embarassos de risc que requerixen una atenció especial i instaurar actuacions preventives i de promoció de la salut de manera primerenca.
Estes dades han sigut oferides per la Direcció General de Salut Pública amb motiu de la celebració, este dilluns, del Dia Mundial de la Salut, que enguany centra la seua mirada en la millora de la salut de la mare i el nounat.
Així, amb el lema ‘Començaments saludables, futurs esperançadors’, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) llança enguany una campanya que advoca per intensificar les accions encaminades a reduir la mortalitat prevenible materna i perinatal i promoure la salut i el benestar de les mares i els seus bebés, també a llarg termini.
Segons les dades d’este últim informe, la Conselleria de Sanitat ha fet el seguiment de 28.338 gestacions des d’atenció primària en 2023.
L’edat mitjana de les dones va ser de 32,5 anys i el 40% de les embarassades tenia 35 o més anys. Aproximadament, una de cada tres gestants havia nascut fora d’Espanya.
Atenció primària i hospitalària
En la Comunitat Valenciana, l’assistència a l’embaràs normal o sense factors de risc recau en la matrona d’atenció Primària, que és qui du a terme les activitats de vigilància de la salut i l’educació per a la salut, mentres que el personal d’obstetrícia d’atenció hospitalària és responsable de la valoració i el seguiment dels embarassos de risc, els controls ecogràfics i l’assistència al part.
L’atenció del part en l’àmbit hospitalari ha permés aconseguir grans assoliments en la millora de la salut materna i perinatal.
Segons les últimes dades disponibles, cal destacar l’evolució positiva en alguns dels indicadors de l’atenció al part, com la reducció significativa en l’ús rutinari de l’episiotomia, al passar del 29,9 % al 12,2 % en els hospitals públics en els sis últims anys; o l’estabilització en la proporció de parts instrumentats.
D’una banda, la consolidació de pràctiques beneficioses per a la mare i el nounat àmpliament instaurades en els parts vaginals, com la presència de la parella o persona de la seua confiança en el part (97,7 %), està relacionada amb una menor necessitat d’analgèsia i major satisfacció amb l’experiència del part.
El contacte “pell amb pell” en el pit o abdomen de la mare durant almenys 70 minuts (96,2 %) o l’inici precoç de la lactància materna en les dos hores després del naixement (85 %), s’han estés també a les cesàries (62,5 %, 73,2 % i 70,3 %, respectivament).
Així mateix, un 58,8 % de les dones van presentar en la maternitat el seu pla de part, document en què la gestant expressa les seues preferències respecte al desenrotllament del part i naixement.
Des de fa poc més d’una dècada s’està potenciant la busca de l’equilibri entre una major participació i protagonisme de la dona en el seu part i una prestació sanitària, basada en l’evidència científica, que oferisca la màxima garantia de qualitat i seguretat.
Guia per a professionals
La Conselleria de Sanitat ha difós recentment una guia per a professionals d’atenció a la salut en l’embaràs.
Es tracta d’una actualització del manual per al control bàsic de l’embaràs, que ha sigut coordinada des de la Direcció General de Salut Pública i ha comptat amb la participació de la Direcció General d’Atenció Primària i la Direcció General d’Atenció Hospitalària.
Esta guia és fruit de la participació i del consens d’un grup de treball multidisciplinari, amb presència de tots els perfils professionals implicats en l’atenció a la salut de la dona embarassada i incorpora l’evidència acumulada fins a l’actualitat.
El seu objectiu és facilitar l’activitat coordinada entre els diferents àmbits assistencials, disminuir la variabilitat en la pràctica clínica i garantir una atenció sanitària integral, continuada i de qualitat a totes les dones embarassades en la Comunitat Valenciana.
Entre les novetats que preveu, destaca la detecció precoç dels trastorns de l’estat d’ànim postpart, la valoració d’indicadors de risc social en l’embaràs i l’atenció a la salut bucodental, amb la realització d’una consulta odontològica en el primer trimestre de la gestació.
L’apartat dedicat a l’educació per a la salut desenrotlla àmpliament onze àrees d’intervenció, amb continguts fiables i basats en l’evidència científica sobre alimentació, activitat física, benestar emocional, hàbits tòxics, lactància materna, salut oral, hàbits higiènics, relacions sexuals, viatges, salut laboral i exposició a tòxics ambientals.