L’Associació de Jubilats i Pensionistes Francolí, Medalla de la Vila 2023

249
PUBLICITAT

-En el 784 Aniversari de la Carta Pobla de Vilafranca Losar Tena Vicente guardonada amb el Premi d’Investigació Explorador Andrés

Vilafranca ha celebrat avui el 784 aniversari de la Carta de Població, atorgada per Blasc d’Alagó al Riu dels Truites en 1239. A la sala Carles Pons de la Casa de la Cultura s’ha desenvolupat l’acte institucional que commemora la jornada. Amb la presència de la corporació municipal, encapçalada per l’alcaldessa, Silvia Colom Monferrer, s’ha entregat la Medalla de la Vila a l’Associació de Pensionistes i Jubilats Francolí de Vilafranca.

En l’acte, presentat per Guillem Monferrer, l’alcaldessa ha destacat que “reconeixem així la labor de totes les juntes directives i associats que des de 1980 han treballat per visibilitzar als majors i fomentar la seua vida social. La Casa Social és el punt neuràlgic de la veu de l’experiència de Vilafranca. Una experiència que s’enriqueix cada any amb la Setmana de la Gent Gran que organitzem conjuntament. Els majors són un dels pilars fonamentals sobre els quals s’alça Vilafranca. És per això que pensant en ells hem construït la Residència, el Centre de Dia i hem posat en marxa serveis com el transport a demanda”. Silvia Colom ha destacat que per primera vegada en la seua història l’associació està presidida per una dona, Ana Colom qui, en el seu discurs, ha destacat que per l’associació han passat més de 1800 vilafranquins i vilafranquines. El col·lectiu ha aprofitat l’acte per a retre homenatge a les seues dos integrants més veteranes. Es tracta de Julia García Centelles, la sòcia més antiga que es va inscriure el 26 d’agost de 1981 i Juana Edo Mateo, la sòcia amb més edat, que es va inscriure el 5 de juliol de 1984.

La Medalla de la Vila reconeix a aquelles persones, entitats o institucions que destaquen en el seu compromís amb Vilafranca.

-Premi Explorador Andrés

Quan es va instituir la commemoració de la Carta Pobla també es va crear el premi d’investigació Explorador Andrés, un guardó que reconeix a aquells treballs universitaris que investiguen sobre Vilafranca i aporten coneixement a la localitat. Enguany la premiada ha sigut Losar Tena Vicente, mestra de professió, amb el seu projecte “Un Viatge al Passat de Vilafranca, Recurs Patrimonial per a l’Escola”. El tinent d’alcalde, Cándido Andrés Gascó ha sigut l’encarregat d’entregar el guardó. La comissió tècnica de la Universitat Jaume I ha valorat aquest treball com a mereixedor del guardó. Losar Tena Vicente ha agraït el guardó visiblement emocionada alhora que ha destacat que el treball té com a principal objectiu donar a conéixer Vilafranca i el seu patrimoni a les noves generacions.

Com és costum en l’acte no ha faltat l’acompanyament musical de la mà del cor de l’Associació Cultural Luis Miralles del Carro, amb l’actuació destacada del violinista Blai Campos Esteve.