L’art de recrear eines prehistòriques

1224
L'art de recrear eines prehistòriques
L'art de recrear eines prehistòriques
PUBLICITAT

Els pobles de l’interior de Castelló amaguen vestigis de civilitzacions antigues i restes arqueològiques de gran valor patrimonial. No obstant açò, les troballes realitzades han d’exposar-se en museus i col·leccions. A causa d’açò, perquè els ciutadans puguen tenir entre les seues mans eines i armes dels primers pobladors de la nostra província han de realitzar-se reproduccions.

A aquesta àrdua tasca es dedica Miquel Guardiola, natural de Cinctorres i arqueòleg i especialista en fabricació d’eines prehistòriques que es dedica des de fa 20 anys a l’art de tallar pedres i divulgar i educar sobre aquest tipus d’artilugis.

D’aquesta forma, juntament amb el seu grup, Esclats Prehistòries Didàctiques, duu a terme diferents xarrades, conferències, exposicions i demostracions d’ús d’eines vàries com a llances, fletxes o ganivets de caça.

Aquesta mateixa setmana, Guardiola assistirà a la Mostra Prehisòrica de Tírig on oferirà dues conferències en la jornada del dissabte: “Les pedres de llamp” a les 11.00 hores i “De caçadors a ramaders” a les 19.00 hores.

L'art de recrear eines prehistòriques

“Les pedres de llamp” versarà sobre els artefactes de pedra polida de l’època del Neolític trobades en la província com a destrals, aixes, maces o enformadors. A més de conèixer els processos de fabricació i els canvis en el tipus d’eines a utilitzar pels homes del neolític amb el pas dels anys, els assistents també podran provar i realitzar algunes d’aquestes eines. Així, es podran utilitzar algunes de les aixes reproduïdes i fins i tot podran tallar ells mateixos les seues rèpliques.

Quant a la xarrada de la vesprada, “De caçadors a ramaders” és una exhibició de talla en la qual s’explica com eren les eines dels últims caçadors-recol·lectors de la província. Entre explicacions, demostracions de fabricació i preguntes per part dels presents, la xarrada pretén acostar peces de fa milers d’anys als visitants a la Mostra Prehistòrica.

Cal assenyalar que amb motiu de la conferència se situarà una exposició de més de 1.000 rèpliques i reproduccions de diferents elements com a fletxes, ganivets, instruments musicals o peces d’orfebreria.