L’arribada de l’Onso i de la primavera plena de música, foc i festa a La Mata

963
Foto: Miguel Àngel Troncho.
PUBLICITAT

Si l’Onso arriba a La Mata, vol dir que la primavera ja ha arribat. La festa més antiga del poble dels Ports ha estat dos anys sense celebrar-se, però aquest cap de setmana s’ha estrenat una edició amb sorpreses i novetats. Per començar, la nova vestimenta amb la qual molts personatges de la cercavila, com les torxeres o els trobadors, van sorprendre veïns i veïnes. Es tracta d’una recreació de vestimenta del segle XIV, quan a La Mata i pels voltants comarcals encara habitaven ossos, època d’on prové la festa de l’Onso. La jornada va estar marcada per la gran quantitat de gent que va assistir, tant veïnat com amistats comarcals que no es van perdre l’edició post Covid-19 d’aquesta festa simbòlica de la bonança, els fruits, collites i fertilitat.

Foto: Miguel Àngel Troncho.

El dissabte al matí va començar amb l’arribada d’un Onso infantil, dedicat als xiquets i xiquetes que intentaven fugir del mític os. A la vesprada va tindre lloc un dels actes que més va sorprendre els i les assistents. Carlos Esteban, Erika Ibern i Kassim Carceller van analitzar la vestimenta de les figures que protagonitzaven la cercavila de la nit. L’estudi i la retrospectiva aportada és el fruit de l’esforç per remuntar-se anys enrere per assabentar-se de com vestia la gent de l’època. Els barrets en són un bon exemple, ja que tot i que les modes socials han fet desaparéixer aquest element tan característic, fa molts segles hi havien molts tipus de barrets que després l’Onso robava a l’arribada del bon temps i la seua baixada al poble. Per això, l’organització de la festa va repartir barrets a totes les persones que van participar amb menjar i beguda, per a recuperar una tradició documentada i fer que el gran os poguera furtar aquesta peça d’indumentària.

Foto: Pili Zapater i Eva Guardiola Pechobierto.

També a la vesprada, abans de la cercavila, va tindre lloc el ‘ball de l’escala’, en reconeixement i homenatge al poble català Prats de Molló, amb qui està agermanada la localitat de La Mata. Aquest ball és típic de les comarques del nord de Catalunya, on també es celebra la festa de l’Onso amb la primavera. Voluntaris i voluntàries del poble van ballar en un esdeveniment intergeneracional, fet per mantindre les tradicions i com a símbol de respecte per la cultura germana. Després d’aquest ball, ja va arribar l’Onso a La Mata per pujar als balcons, perseguir xiquets i xiquetes, ballar amb el foc, menjar i beure de les taules del veïnat i furtar barrets als homes del poble.

Unes imatges que feia dos anys que no s’havien pogut veure. Per posar el llaç daurat a la nit, la Comissió de Festes va organitzar un espectacle musical amb disco-mòbil i orquestra, celebrant que el bon temps ja s’ha instal·lat a La Mata.

Foto: Miguel Àngel Troncho.