L’arquitectura de la pedra en sec serà Bé de Rellevància Local en tota la Comunitat

901

-Cultura destaca el paisatge de Vilafranca com el més rellevant

L’arquitectura de la pedra en sec serà Bé de Rellevància Local. La Generalitat Valenciana ha publicat esta declaració dins d’un procés de protecció d’aquesta tipologia constructiva.

Des dels serveis de patrimoni de l’administració autonòmica s’ha destacat la presència i conservació d’aquesta arquitectura a l’entorn de Vilafranca, localitat que compta amb més de 1.000 quilòmetres d’aquest tipus de construccions al seu terme municipal. La declaració arriba quan es compleixen 10 anys des de la inauguració del Museu de la Pedra en Sec, l’únic existent dedicat exclusivament a aquest tipus de patrimoni.

Des de la Generalitat també es dóna especial rellevància a les construccions existents a Castellfort, Vinaròs, Sant Jordi, Catí i Tírig.

Amb l’ordre es fa un pas més per fer un catàleg d’aquest tipus de construccions així com investigar-les i documentar-les. Així mateix també s’incideix en treballar per recollir els testimonis que ajuden a la pervivència d’aquesta tècnica constructiva. A més s’estableix que qualsevol canvi en les construccions existents s’ha de comunicar a la Generalitat. Els ajuntaments seran els encarregats de vetllar per la protecció d’aquest patrimoni. La notícia ha estat molt ben rebuda a les localitats que compten amb esta tipologia constructiva. En el cas de Vilafranca des del consistori han apuntat que els permetrà exercir de manera activa la protecció.

-Catàleg

L’Ajuntament de Vilafranca està treballant en la realització d’un catàleg de tot el terme municipal. Durant tot 2016 el consistori ha dedicat personal a documentar les construccions més rellevants. El Museu de la Pedra en Sec de Vilafranca compta amb una sala on s’analitzen els aspectes d’aquestes construccions. A més hi ha tres rutes per diferents paisatges de pedra en sec.