L’Aplec dels Ports diu NO al Maestrazgo – Els Ports

1359
Xerrada sobre el Maestrazgo - Els Ports al 4t Pro Aplec, a Forcall
Xerrada sobre el Maestrazgo - Els Ports al 4t Pro Aplec, a Forcall
PUBLICITAT

La jornada del 4t Pro Aplec a Forcall, aquest dissabte, serveix per a mostrar el posicionament contrari a la iniciativa del conegut com a «Yellowstone Europeu» i també per posar sobre la taula el context general a molts veïns i veïnes que fins ara no coneixen la qüestió. A més, en un estiu tan complicat, s’ha aconseguit retrobar l’essència de reivindicació aplequera i d’unió comarcal que mou aquesta celebració any rere any.

El balanç general dels actes és molt positiu, ja que com es comenta des de l’organització, s’ha pogut mantenir la distància i les mesures de seguretat en tot moment i s’han evitat les aglomeracions. Tant la Viquimarató per ampliar els continguts de la comarca publicats a la Viqupèdia, la xerrada sobre recuperació de varietats de fruiters i llavors tradicionals del territori com la presentació del llibre “La cuina dels Ports. Receptes valencianes de muntanya” han comptat amb una afluència d’una trentena de persones. La jornada ha conclòs amb l’acte central, la xerrada «Resistència contra la indiferència: veus crítiques sobre la iniciativa Maestrazgo – Els Ports».

Debat sobre Maestrazgo Els Ports organitzat a l’Aplec dels Ports

En aquest darrer acte han participat Josep Meseguer-Carbó i Carlos Molina, membres de la Plataforma No al Yellowstone Europeo, Jordi Marín, membre del Fòrum de Nova Ruralitat i del Centre d’Estudis dels Ports, Blai Peñarroya, President Mancomunitat Comarcal Els Ports i membres del 42é Aplec dels Ports. Els ponents han explicat, com a resum, els canvis de relat i les incoherències exposades pels impulsors del Maestrazgo – Els Ports. A més han realitzat una anàlisi del llibre Producción de naturaleza. Parques, rewilding y desarrollo local publicat per Ignacio Jiménez, la cara més visible del projecte i, finalment s’ha exposat la investigació exhaustiva de la sol·licitud de beca de Global Nature a Wyss Fundation per argumentar les parts més fosques i ocultes del projecte.

Tota aquesta informació ha arribat a més d’un centenar de persones, vinguts de diferents punts de la comarca dels Ports i, també, de diferents sectors econòmics i grups d’edats, que han disposat d’un torn obert de paraula en la cloenda de l’acte. Des de l’organització es mostren molt contents amb la rebuda que ha tingut la xerrada i consideren que han pogut informar a la població amb detalls rellevants que s’havien omés en presentacions oficials del Maestrazgo – Els Ports.

En aquesta línia, l’Aplec dels Ports ha fet públic i oficial la seua posició en contra del projecte i es suma així a la llista de col·lectius, entitats i associacions que recentment es mostren crítics i contraris a aquesta iniciativa que fa mesos que és en el punt de mira.

Aquest és el manifest que ha donat a conèixer l’Aplec sobre Maestrazgo-Els Ports:

Des de l’Aplec dels Ports, després d’haver seguit amb inquietud totes les informacions que han anat sorgint sobre la iniciativa Maestrazgo – Els Ports, mitjançant publicacions, entrevistes i xarrades, tant dels promotors com dels col·lectius en contra,

DENUNCIEM:

  • La falta de transparència i l’opacitat pel que fa a la finalitat de la iniciativa i al seu finançament; així com el canvi de discurs constant dels promotors.
  • La inexistència d’un procés que fera partícip a la ciutadania i que el dotara d’una opinió crítica davant del que suposa una iniciativa d’aquesta envergadura. 
  • El perill i les limitacions que implicaria aquesta iniciativa i que patiria la gent que viu al territori, com ha quedat demostrat en altres projectes (…)
  • La falta de respecte cap als projectes que treballen per promoure la zona des de fa molts anys, i que no han tingut les mateixes facilitats que aquesta iniciativa. 
  •  La indiferència que patim de forma reiterada per part de les institucions i que es veu reflectida en la passivitat davant aquesta iniciativa.
  • L’aprofitament del despoblament com una oportunitat i no com un problema a solucionar.

MANIFESTEM que:

  • No volem hipotecar la nostra comarca amb un projecte opac que amaga les seues intencions.
  • Volem participar en la presa de decisions que afecten el nostre territori i, en conseqüència, el nostre futur.
  • Com hem pogut comprovar a conseqüència de la crisi sanitària, el turisme, tot i que és un sector important, no pot assentar a tota la població. Per tant, cal promoure la diversitat de sectors econòmics. 
  • L’associacionisme ha tingut un paper molt important per tal de destapar aquesta problemàtica, mentre que la neutralitat ha sigut la tònica inicial de les autoritats.