L’Aplec dels Ports 2019 d’Herbers presenta la primera festa Pro-Aplec

346

DiaDia

El XLIé Aplec dels Ports que al 2019 tindrà com escenari Herbers ha començat la seues activitats prèvies presentant el programa d’actes de la primera festa pro-aplec que tindrà lloc el dissabte 3 de novembre.

Així, es durà a terme una jornada festivo-reivindicativa que començarà pel matí amb caminada, dinar popular i degustació d’aiguardent.

Ja per la vesprada, es farà la projecció del documental “Al nord de les arrels” que ha realitzat la Directa sobre els 40 anys de l’Aplec dels Ports. A continuació tindrà lloc la presentació de la idea “Projecte de Poble” amb Artur Aparici i Vicent Querol. Els actes acabaran amb l’actuació de YaBaBé, grup pop-rock del Matarranya i el DJ local Calmant System.

Aquesta edició de l’Aplec es centrarà primordialment en un tema: el despoblament/repoblament rural. Herbers, és el poble de la comarca que, en proporció al nombre d’habitants, major davallada de població ha sofrit; i per tant, des de la comissió organitzadora ho veuen amb la responsabilitat de treballar aquest tema a fons.

La qüestió del despoblament està en una situació crítica a la comarca dels Ports: pobles com Castellfort, Herbers, Olocau del Rei, Portell, Sorita,Todolella, Vallibona i Villores es troben en risc de desaparéixer.

La idea és que tot el que envolte aquesta edició de l’Aplec vaja lligat a aquesta temàtica: el lema, el cartell, els proaplecs, les exposicions, els debats, les xerrades, la decoració del poble, l’acte inaugural…

S’han fixat amb l’exemple de Benlloch, localitat on es realitzen les jornades de “Nova Ruralitat”.