L’Aplec dels Ports 2019 d’Herbers presenta la primera festa Pro-Aplec

1054
PUBLICITAT

DiaDia

El XLIé Aplec dels Ports que al 2019 tindrà com escenari Herbers ha començat la seues activitats prèvies presentant el programa d’actes de la primera festa pro-aplec que tindrà lloc el dissabte 3 de novembre.

Així, es durà a terme una jornada festivo-reivindicativa que començarà pel matí amb caminada, dinar popular i degustació d’aiguardent.

Ja per la vesprada, es farà la projecció del documental “Al nord de les arrels” que ha realitzat la Directa sobre els 40 anys de l’Aplec dels Ports. A continuació tindrà lloc la presentació de la idea “Projecte de Poble” amb Artur Aparici i Vicent Querol. Els actes acabaran amb l’actuació de YaBaBé, grup pop-rock del Matarranya i el DJ local Calmant System.

Aquesta edició de l’Aplec es centrarà primordialment en un tema: el despoblament/repoblament rural. Herbers, és el poble de la comarca que, en proporció al nombre d’habitants, major davallada de població ha sofrit; i per tant, des de la comissió organitzadora ho veuen amb la responsabilitat de treballar aquest tema a fons.

La qüestió del despoblament està en una situació crítica a la comarca dels Ports: pobles com Castellfort, Herbers, Olocau del Rei, Portell, Sorita,Todolella, Vallibona i Villores es troben en risc de desaparéixer.

La idea és que tot el que envolte aquesta edició de l’Aplec vaja lligat a aquesta temàtica: el lema, el cartell, els proaplecs, les exposicions, els debats, les xerrades, la decoració del poble, l’acte inaugural…

S’han fixat amb l’exemple de Benlloch, localitat on es realitzen les jornades de “Nova Ruralitat”.