El dimecres pel matí es va celebrar a Catí una jornada on diferents agents socials i empresarials de l’Alt Maestrat han aportat la seua visió del territori. L’encontre també ha servit per a analitzar les diferents formes de desenvolupament econòmic que tenen les xicotetes i mitjanes empreses en el món rural, i connectar experiències d’èxit que han servit d’exemple. Així doncs, la presidenta de la Mancomunitat Alt Maestrat, Marta Pitarch, ha obert la jornada amb un discurs que ha donat pas a debats en format de taules rodones, en el qual també ha agraït la voluntat per organitzar-ho a l’interior del territori. L’entitat supramunicipal col·labora en l’organització d’aquest esdeveniment juntament amb altres amb les que s’aposta fermament pel creixement digital i la total implantació per millorar el desenvolupament d’un model turístic sostenible i assolir una política d’ocupació que garanteix estabilitat i atracció de nous pobladors.
Vicente Budí, Director de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Comunitat Valenciana i professor titular de l’UJI, ha iniciat el programa amb una ponència sobre la digitalització i l’ús de tecnologies a les comarques de Castelló. La seua exposició ha estat seguida per una taula rodona sobre desenvolupament de producte turístic on Joaquim Deusdad, gerent del restaurant El Faixero de Cinctorres; Jose Luis Soler, director de Servitur dels Ports; i Sergi Monfort, director de l’Alberg La Parreta de Vilafranca, han exposat les seues experiències i han coincidit en problemes als quals s’enfronten les empreses del món rural, com la falta de mà d’obra o la falta de rendibilitat de molts negocis. Óscar Tena, vicepresident de la veïna Mancomunitat dels Ports, ha conduït l’acte.
Sobre realitat industrial i empresarial han intervingut dos empreses directament relacionades amb l’Alt Maestrat. Per una part, Balma Boix ha aportat la visió de FRUSEMA d’Albocàsser, i per l’altra ha sigut Rafael Boria, director Comercial d’Agua de Benassal. També ha participat Victoriano Prim, CEO de Grup Industrial Alespri de Benicarló. Per parlar de producte local i gastronomia ha sigut referència Pedro Escrich, gerent en Lácteos Els Masets de La Torre d’En Besora. Joaquim Guillén, Agent digitalitzador de l’Alt Maestrat i coordinador del posicionament de MarketMaestrat, també ha aportat la seua opinió professional sobre la creació de nous projectes i productes. El tècnic de cítrics de la cooperativa Benihort de Benicarló, Francisco Casañ, ha intervingut amb la posició empresarial que es treballa a Benihort amb cítrics i verdures com les carxofes.